de Gustave Le Bon_
***
Universitatea nu modelează şi, de altfel, nu a căutat niciodată să modeleze acele calităţi ale caracterului ce dau adevărata valoare a omului, în timpul vieţii sale. Este adevărat că modelarea caracterului nu-i foloseşte la nimic profesorului în timpul predării materiei de studiu, nici birocratului, dar caracterul este folositor în toate celelalte profesii şi-n toate celelalte meserii.
în schimb, învăţământul englez acordă modelării caracterului o mare importanţă. Observarea faptelor ce au loc în coloniile lor este de ajuns pentru a demonstra importanţa modelării caracterului. Hinduşii, ce au o memorie nemaipomenită, au reuşit în mod admirabil să treacă de toate examenele ce le-au permis să ajungă în funcţii superioare, în guvernul Indiei, dar, totuşi, după întâmplări repetate, a trebuit, din cauza caracterului lor inferior, să fie eliminaţi treptat.
Citatul următor, din remarcabila lucrare a domnului Chailley, India britanică, scoate perfect în evidenţă deosebirea pe care o stabilesc englezii între învăţământul intelectual propriu-zis şi modelarea caracterului.
„Hinduşii preferă mereu, pentru promovarea socială, doar talentul şi îndemânarea. Englezii sunt preocupaţi, pentru promovarea, în primul rând de caracterului omului. Ce este până la urmă caracterul? Caracterul este valoarea morală a omului: sângele rece, când trebuie să decidă, şi rapiditatea alegerii corecte, cănd trebuie să acţioneze, conştiinţă, când se confruntă cu ispita, energia, când trebuie să facă faţă la tot cel emeninţă. Caracterul este sentimentul puternic al datoriei pe care o ai faţă de ţară şi faţă de tine însuşi. Englezii iau în consideraţie inteligenţa, atestată de reuşita strălucitoare la concursuri, de discursurile elocvente sau de scrierii ingenioase, doar când este cazul. Pentru ei, în comparaţie cu caracterul, inteligenţă, ca valoare socială, este pe locul doi. Desigur, lordul Lawrence, la vremea lui, nu era civilian-ul cel mai împodobit cu o seamă de talente, cel mai dotat cu îndemânare. Cu toate acestea, dintre mulţii candidaţi, el a fost ales pentru funcţia de vice-rege, deoarece, spre deosebire de ceilalţi, avea din plin alte însuşirii: pe cea a spiritului de dreptate şi de voinţă”.
Cum se cultivă aceste calităţi ale caracterului, cele mai de folos fiind stăpânirea de sine şi disciplica?
Citatul următor, dintr-o scrisoare primită de la domnul căpitan de stat major, C… al batalionului 21 de dragoni, sintetizează perfect principiile pe care le-am expus, perfect aplicabile atât elevilor unei clase, cât şi recruţilor.
„Permiteţi-i unui ofiţer stăpân pe meseria lui să vă spună de câte ori nu a fost uimit de siguranţa de care aţi dat dovadă când aţi demontat şi remontat o armă. Dacă reuşeşti să le impui oamenilor, înainte de orice, o solidă disciplină externă, atunci disciplina internă va urma de la sine, prin asocierea inconştientă a reflexelor. Din acea clipă, va fi o joacă de copil să te faci iubit şi să capeţi prestigiul necesar, să dai dovadă de puţină bunătate şi atunci, ca printr-o minune, vei avea parte de devotamentul tuturor, dar câţi şefi, din păcate, nu dau dovadă de spirit limitat, incapabili să vadă acest adevăr ce-ţi sare în ochi”.
Autorul a uitat să precizeze că, vrăjiţi de ideile socialiste, la modă, mulţi tineri ofiţeri au fost atraşi de teoria disciplinei raţionale şi voluntare. Discută cu subordonaţii, , dizertează, explică etc. Poţi termina în acest fel, dar niciodată să începi în felul acesta. Să ignori acest aspect, este dovada unei mari necunoaşteri psihologice, împiedicând pentru totdeauna impunerea unei discipline.
Tradus din franceză de către Mircea COTÂRŢĂ spre luminarea minţii politicienilor dâmboviţeni şi a jurnaliştilor locali.
Psihologia politică şi apărarea socială (LI)
Date: