Pentru perioada 20142020, o ţintă principală urmărită prin implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală este reducerea decalajelor sociale şi, pe cât posibil, economice, dintre sat şi oraş. Spre exemplu, în mediul rural 50% din populaţie se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, cu aproape 20 de puncte procentuale peste mediul urban.
în rural rata de angajare este net inferioară, în condiţiile în care gradul de ocupare este de peste 60% la categoria de vârstă 15-64 de ani, ceea ce denotă o ocupare insuficientă a forţei de muncă. Veniturile lunare pe gospodărie sunt cu 25% mai reduse în mediul rural iar 80% din totalul persoanelor ocupate sunt lucrători pe cont propriu şi lucrători familiali neremuneraţi.
Pornind de la aceste evidenţe şi nu numai, PNDR 20142020 va fi un program mai suplu, cu mai puţine măsuri, dar va include posibilităţi lărgite de accesare a fondurilor pentru înfiinţarea şi dezvoltarea unor activităţi economice în mediul rural, inclusiv activităţi conexe şi non agricole. Bineînţeles, o componentă distinsă rămâne finanţarea unor proiecte de interes public, privind reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rurale.
Reducerea gradului de sărăcie – unul dintre obiectivele PNDR
Date: