Planurile de siguranţă a apei vor deveni obligatorii, începând din 2021, pentru sistemele de aprovizionare cu apă potabilă, colective sau individuale, care furnizează în medie o cantitate de apă mai mare de 1.000 mc/zi sau care deservesc mai mult de 5.000 de persoane.
Guvernul a modificat şi completat în acest sens, prin ordonanţă, Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile, având în vedere susţinerea puternică de care beneficiază abordarea pe bază de risc, respectiv, introducerea planurilor de siguranţă a apei, promovată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, atât faţă de Comisia Europeană, cât şi în alte structuri şi instrumente ale Organizaţiei Naţiunilor Unite cum ar fi Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, Protocolul Apa şi Sănătatea, şi altele.
Modificările sunt aliniate la principiile de evaluare şi de gestionare a riscurilor, prevăzute în Ghidul privind calitatea apei potabile al OMS, statele membre având libertatea de a alege dacă, prin actele de transpunere, vor prevedea evaluarea riscului în cadrul programelor de monitorizare sau nu.
Urmează ca, până la 31 decembrie 2018, prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Apelor şi Pădurilor şi ministrului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, să fie aprobat un Cadru general pentru Planurile de siguranţă ale apei, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor competente, producătorilor şi distribuitorilor de apă privind întocmirea, evaluarea şi avizarea Planurilor de siguranţă a apei. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apelor şi Pădurilor vor pune la dispoziţia producătorului de apă potabilă datele privind sursele de poluare, precum şi cele privind calitatea corpurilor de apă utilizate pentru captare în scopul potabilizării.
Totuşi, pentru a pregăti introducerea acestei abordări, a fost agreat un interval de timp de 3 ani în vederea punerii la dispoziţie a unor instrumente care să vină în sprijinul producătorilor de apă, dar şi pentru pregătirea reprezentanţilor autorităţilor publice care vor fi implicate în aprobarea planurilor de siguranţă a apei şi auditarea acestora.
Planurile de siguranţă a apei vor fi modificate ori de câte ori intervin modificări în elementele constitutive şi de operare a sistemului de aprovizionare cu apă sau în calitatea sursei de apă şi vor fi reavizate periodic de către autorităţile competente, din 3 în 3 ani.
Ordonanţa aprobată de Guvern creează mecanisme suplimentare de verificare a calităţii apei potabile, sigură pentru sănătatea consumatorilor, stabilind în sarcina producătorilor şi distribuitorilor de apă potabilă obligaţia monitorizării operaţionale, care se va face în funcţie de planurile de siguranţă a apei şi de rezultatul evaluării riscurilor, si au fost stabiliţi parametrii care trebuie monitorizaţi şi metodele de analiză a lor. Scopul monitorizării operaţionale este de a produce periodic informaţii despre calitatea organoleptică, fizico-chimică şi microbiologică a apei potabile produsă şi distribuită şi despre eficienţa tehnologiilor de tratare, cu accent pe tehnologia de dezinfecţie.
Reglementări noi privind verificarea calităţii apei potabile
Date: