S-a otrăvit cu insecticid . Barbatul a fost preluat de elicopterul SMURD

Date:

elicopter smurd
Un bărbat de 41 de ani, din comuna dâmboviţeană Bezdead a băut voluntar o substanţă organofosforică (insecticid). Ambulanţa a fost solicitată pentru a acorda primul ajutor bărbatului. Când au ajuns la locuinţa acestuia, bărbatul era în comă şi a fost transportat la Spitalul Pucioasa ulterior fiind transferat la Spitalul Târgovişte. Starea pacientului fiind destul de gravă a fost chemat un elicopter SMURD: „A fost adus cu ambulanţa de UPU Pucioasa, un bărbat de 41 de ani, din Bezdead, în comă, pentru suspiciunea de ingestie voluntară de substanţe organofosforice. Starea generală a fost gravă, a fost intubat, s-au făcut analize, tomograf… Ulterior a fost transportat cu elicopterul la Spitalul Floreasca din Capitală”, a declarat dr. Elena Firoiu, purtător de cuvânt SJU Târgovişte. Bărbatul a fost stabilizat şi preluat de elicopterul SMURD şi dus la Spitalul Floreasca din Capitală. Bărbatul era în comă. Otrava reprezintă orice substanţă care poate leza sau omorî prin acţiune chimică. Dacă o persoană a înghitit sau inhalat o substanţă otrăvitoare şi prezenta semne sau simptome cum ar fi: greaţă, vărsături, durere, tulburări respiratorii, convulsii, confuzie sau o coloraţie anormală a pielii, este necesar să se solicite de urgenţă o ambulanţă pentru transportul către cel mai apropiat departament de urgenţă dintr-un spital de profil. Chiar dacă persoana nu prezintă simp-tome, dar a inhalat sau înghiţit o substanţă toxica, trebuie de asemenea să se prezinte de urgenţă la spital. Majoritatea otrăvurilor sunt înghiţite (cuvântul otravă derivă din latinescul „potare”, care înseamnă „a bea”), dar există şi alte căi prin care toxicul poate pătrunde în organism: prin respiraţie, piele, injectare intravenoasă, expunere la radiaţii.
Cauze
Alimente:
– ciuperci: unele specii sunt otrăvitoare;
– consum de apă contaminată din surse sau activităţi agricole sau industriale;
– mâncare care nu a fost corect preparată sau păstrată necorespunzător.
Medicamente:
– Medicamentele ajută în doze terapeutice, dar pot fi daunătoare în exces.
Iata cateva exemple:
– Betablocantele: medicamente care încetinesc ritmul cardiac;
– Anticoagulante ca de exemplu Cumarina – medicament care previne formarea de cheaguri sanguine. în exces poate provoa-ca sângerări mari, uneori mortale;
– Vitamine – în special A şi D; în exces pot cauza afectări ale ficatului;
Insecticide, raticide sau alte diverse substanţe care pot exista în gospodărie (soda caustică, benzină). Semne şi simptome
Semnele şi simptomele otrăvirilor sunt atât de variate, încât nu este uşor să se facă o clasificarea lor. Astfel, unele :
– măresc diametrul pupilelor, altele îl micşorează.
– produc transpiraţii excesive, altele usucă pielea.
– accelerează mişcările respiratorii, altele le încetinesc.
– provoacă durere, altele înlătură durerea;
– produc agitaţie, altele somnolenţă până la comă.
Dacă mai mult de o persoană prezintă aceleaşi semne şi simptome şi au fost expuse la o sursă comună de contaminare (mâncare sau apă contaminată, mediu toxic), atunci se poate suspecta otrăvirea.
Dacă două sau mai multe otrăvuri acţionează simultan, ele pot determina efecte complexe unui singur tip de otrăvire. Tratament
Regula: nu trataţi otrăvirile la domiciliu! Duceţi bolnavul cât mai repede la spital! Până la venirea ajutorului calificat, la domiciliu se poate încerca: Provocarea de vărsături, folosind apă călduţă cu sare sau sirop de ipeca. Vărsăturile pot elibera organismul de otravă numai dacă aceasta se află încă în stomac, adică la maximum 1-2 ore de la ingestie. După acest interval de timp, otrava s-a absorbit din stomac sau a trecut mai departe în intestin şi nu mai poate fi eliminată prin vărsătură. Siropul de ipeca este un lichid care înghiţit poate produce vărsătură în 20- 30 de minute. E de preferat să fie administrat la indicaţia unui medic. Acesta se administrează astfel:
– se bea o cană mare de apă înainte şi după ingerarea lui;
– doza pentru adulţi şi adolescenţi este de 30 ml, pentru copiii de 1-12 ani este de 15 ml, iar pentru sugarii de 6 – 12 luni doza este de 5 ml. Pentru a vă orienta, trebuie să ştiţi că o lingură conţine 15 ml, iar o linguriţă conţine 5 ml.
– Daca victima nu a varsat in 2030 de minute, se repeta doza, o singura data.
Atenţie! Dacă victima este somnolentă sau în comă (a înghiţit somnifere sau sedative), poate să „aspire” conţinutul vărsăturii în plămâni şi se poate asfixia.
Nu se va încerca provocarea de vărsături dacă victima a înghiţit substanţe caustice (sodă caustică) sau substanţe iritante (benzină, petrol, gaz).
Administrarea de antidoturi: multe otrăvuri nu au antidoturi, dar cele care au e bine să se administreze la spital. De cele mai multe ori nu este foarte simplu să se determine natura otrăvirilor, de aceea o dată ajunşi la spital, se fac următoarele demersuri:
– istoric amanunţit al evenimentului (se vor arăta medicului fla-coanele, reţete, resturi de lichide toxice, se va menţiona dacă s-a consumat alcool şi ce cantitate, dacă persoana este în evidenţă psihiatrică, dacă este expusă la noxe profesionale;
– teste toxicologice;
– examen clinic general, electrocardiogramă, analize uzale.
Reţineţi!
Dacă pacientul este adus în timp util la spital (în primele ore de la otrăvire) şi nu prezinta contraindicaţii se va efectua lavaj gastric (spălătura) şi se va administra cărbune medicinal activat pentru absorbţia toxicului. Decontaminarea tegumentelor şi a ochilor: zonele expuse se vor spală rapid şi din belsug cu apă în jet (pielea) sau soluţie salina (ochii), după ce s-a îndepărtat complet îmbrăcămintea contaminată.
Complicaţiile trebuie tratate imediat şi riguros cu metode de terapie intensivă: ventilaţia mecanică atunci când pacientul nu mai poate respira spontan, tratamentul convulsiilor, edemului cerebral, tulburările de ritm cardiac, insuficienţă renala acută (hemodi-aliză), ş.a.m.d.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

ECHIPA ETAPEI NU E PENTRU VOLEIBALISTELE DE LA CSM TÂRGOVIȘTE

Volei Alba Blaj a câștigat duelul pentru primul loc...

Idei interesante pentru mânere și butoane pentru ușile de interior

Mânerele și butoanele pentru ușile de interior sunt detalii...

Târgoviște sărbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României 

Târgoviște se pregătește să celebreze cu mândrie Ziua Națională...

„Perspective florale” la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița invită publicul să...
error: Conținutul este protejat!!