S-a votat legea prin care reţelele de distribuţie a gazelor naturale vor putea fi înfiinţate de către autorităţile locale

Date:

Miercuri,13 iunie 2018, au fost adoptate de către Camera Deputaţilor mai multe modificări ale Legii energiei şi gazelor naturale.
Printre modificările aduse legii, unităţile administrativ teritoriale îşi vor putea înfiinţa chiar ele aceste reţele, nemaiavând nevoie de avizul guvernului. Primăriile vor putea să-şi înfiinţeze servicii de utilitate publică, care să se ocupe de aceste investiţii, folosind atât fonduri proprii, cât şi fonduri atrase, inclusiv prin parteneriate cu alte primării sau cu Consiliile Judeţene.
Până acum, concesiunile se făceau doar de către Ministerul Energiei şi caietele de sarcini pentru aceste concesiuni trebuiau aprobate prin hotărâre de govern: ” Am susţinut şi am dat votul definitiv în Camera Deputaţilor pentru legea prin care reţelele de distribuţie a gazelor naturale vor putea fi înfiinţate de către autorităţile locale.
Ieri au fost adoptate de către Camera Deputaţilor modificările aduse Legii energiei şi gazelor naturale. Este un pas important în procesul descentralizării serviciilor de utilitate publică. În plus, prin modificările votate de către deputaţi, fiecare comunitate locală se va putea dezvolta economic fără impedimentele cu care se confrunta până în prezent.
De exemplu, până în acest moment, înfiinţarea unei reţele de distribuţie a gazelor era un proces anevoios şi foarte greoi. Din acest considerent, în ultimii 6 ani, nu s-a înfiinţat nicio nouă reţea în toată ţara. După ce Legea va fi publicată în Monitorul Oficial, primăriile vor putea să-şi înfiinţeze servicii de furnizare a gazelor naturale, care să se ocupe de investiţii în acest domeniu. Banii pot fi de la primărie sau din parteneriate cu Consiliile Judeţene sau alte surse.
Cea mai importantă modificare este că s-au simplificat procedurile. De acum încolo, procedurile de concesionare a serviciilor de furnizare a gazelor naturale NU se vor mai realiza de către Ministerul Energiei pentru fiecare primărie în parte. Prin modificările aduse Legii 123/2012 privind Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, unităţile administrativ-teritoriale, care îşi cunosc mult mai bine nevoile comunităţii locale, vor putea să organizeze licitaţii pentru concesionarea serviciilor de furnizare a gazelor naturale. Se va întâmpla la fel ca în cazul altor servicii publice precum cele de apă şi canal, salubritate sau iluminat public.
Este vorba despre descentralizarea acestor servicii, dând posibilitatea unităţilor administrativ teritoriale să îşi gestioneze singure necesităţile şi să se dezvolte economic fără a avea nevoie de caietele de sarcini pentru concesiuni care să fie aprobate prin hotărâre de guvern.
Satele şi oraşele mici, care nu au fost încă racordate la reţeaua de gaze naturale, vor putea să facă acest lucru într-un timp mult mai scurt şi cu costuri mult inferioare celor practicate astăzi.
În plus, prin această lege se instituie obligativitatea operatorului de distribuţie sau a operatorului de transport şi de sistem de a finanţa toate lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării, instituindu-se în acest sens sancţiuni graduale care se aplică operatorilor în cazul nerespectării acestei prevederi.
25% dintre reclamaţiile depuse la ANRE, de către persoane fizice şi juridice, au fost iniţiate deoarece operatorii nu au permis accesul acestora la sistemele de distribuţie a gazelor. Atât consumatorii casnici, cât şi cei industriali şi primăriile se plângeau de greutăţile cu care se confruntau în momentul în care doreau să se racordeze la reţeaua de gaze naturale. Nu este permis ca primăriile sau persoanele fizice sau juridice să aştepte ani în şir pentru a beneficia de gaze. Tocmai din acest considerent am susţinut şi votat acest proiect de lege.
Prin această lege se dă o gură de aer şi CONSUMATORILOR INDUSTRIALI. Dacă aceştia se vor încadra într-un consum minim de energie de gaze naturale în valoare de 150 de mii de megawaţi, vor avea dreptul să se lege direct la operatorul naţional de sistem printr-o magistrală directă. Ceea ce înseamnă că nu vor mai plăti costurile de distribuţie şi vor putea fi mult mai competitivi din punct de vedere economic. Este o şansă în plus oferită industriei naţionale şi investitorilor din ţara noastră.
Am încrederea că, prin aceste modificări aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, se va realiza mult mai uşor dezvoltarea economică a fiecărei comunităţi locale sau industrii româneşti. Autorităţile locale vor avea puterea reală să decidă asupra investiţiilor în reţelele de gaze naturale.”, a punctat deputatul PSD Dâmboviţa ,Claudia Gilia.
Este un pas important în procesul de descentralizare a României şi de reducere a birocraţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...