S.O.S. FOTBALUL NAŢIONAL ÎN DECLIN CONTINUU

Date:

sportDe ani buni economia românească este mereu în criză, nu reuşim să ne revenim. Cum întreaga viaţă cotidiană este legată de starea economică, de bani, nici celelalte domenii nu merg mai bine, fără sprijinul financiar, indiferent de la cine vine acesta. în acest context, sportul, în general şi fotbalul, în special, în ultimii 10 ani a cunoscut un declin continuu. Am înţeles starea de criză, dar şi un prost management făcut de cei ce conduc sportul rege.
Este bine ştiut, dacă vrei rezultate în fotbal, trebuie să-ţi construieşti întreg sistemul piramidal. Ori dacă tu nu ai bazele cluburilor asigurate, dacă nu ai în fiecare oraş un centru de copii şi juniori subvenţionat de F.R.F., pe lângă cele ale fiecărui club din liga naţională, nu vom reuşi niciodată să revigorăm fotbalul naţional, să obţinem rezlu-tatele scontate cu echipele naţionale de juniori şi seniori.
Dacă tot „importăm” jucători la echipele de club, de am ajuns să evoluăm în campionat mai mult cu jucători negri, de alte naţionalităţi, îi facem cu bani mulţi, iar pe ai noştri îi ţinem pe tuşă, îi forţăm să se lase de fotbal. E adevărat, că nu mai sunt cluburi „de stat”, toate au devenit (teoretic) private şi patronii acestora apăruţi peste noapte în fotbal nu datorită cunoştinţelor din domeniu, ci mai degrabă „să facă bani”. Pe aceştia nu-i interesează să-şi construiască în timp o echipă valoroasă, cu jucători crescuţi în propria grădină. Vor rezultate imediate, de aceea cumpără „mercenari”, iar după ce aceştia îi „toacă” banii, clubul dă faliment, se desfiinţează. Exemple de acest gen, în fotbalul românesc, avem destule, ştim câte cluburi de liga I au dispărut pur şi simplu peste noapte deşi ajunsese în CUPELE
EUROPENE.
Totul pleacă, cum spuneam, de la un managemant performant. Cu atâta experienţă în domeniu, ar trebui ca „statul”, respectiv F.R.F., să intrvină. După ce a construit stadioane şi hoteluri proprii, ar trebuie să se oprească în investiţii civile şi să treacă masiv la investiţii umane. Ar trebui să ajute financiar toate cluburile, în special cele mici, să aibă grupe de copii şi juniori la toate nivelele, să le urmărească evoluţiile şi performanţele în timp. Să permită la conducerea echipelor de copii şi juniori numai oameni calificaţi, eventual profesori de sport.
Asta trebuie început de la nivelul judeţelor. Să acorde mai mult sprijin logistic A.J.F.-urilor, să repartizeze specialişti (dacă au) din F.R.F. pe zone cu răspundere, iar acolo unde nu sunt rezultate să fie înlocuiţi. Preşedinţii de A.J.F. să fie retribuiţi de F.R.F. ca să nu mai stea la mâna echipelor, pentru o indemnizaţue simbolică. A.J.F.-urile trebuie să constituie o mim-ifederaţie cu toate structurile necesare, cu oameni competenţi din domenii cu experienţă.
Dacă nu se vor lua urgent măsuri în acest sens, fotbalul românesc, încet dar sigur, va dispărea din competiţiile interne şi internaţionale. Cât timp vor mai fi buni la PETROLUL, STEAUA sau CLUJ, vom asista la tot felul de transformări de culoare, anual, cu rezultate sporadice.
Veţi spune că aşa este în toată lumea fotbalistică. Nu este aşa, ţările care se respectă au mai întâi grijă de proprii jucători, îşi asigură competiţiile interne numai cu jucători formaţi în ţara lor. Ce exemplu mai bun vreţi decât OLANDA sau GERMANIA, ca să dau doar două exemple. în aceste ţări şi nu numai, echipele mari şi mici au centre puternice de copii şi juniori pe care-i pregăteşte pentru fotbalul olandez sau german, şi dacă este nevoie îi „naţionalizează” din timp, devenind cetăţeni ai ţărilor respective.
Prin fotbalul românesc, în ultimii 25 de ani, s-au perindat sute de jucători străini în special negri, dar nu au „naţionalizat” niciunul. După ce ne-au luat banii 2-3-5, 7 ani au plecat de unde au venit.
Noi dacă nu am crescut, de unde să punem în loc, dacă nu ai, aducând alţi şi alţi mercenari, iar sistemul se perpetuează în fiecare an compatiţional. Astăzi, doar sporturile individuale mai performează, în general, susţinute de familie.
Până în ’89 pe când era „DACIADA” sursa sigură care oferea sportivi pentru toate sporturile, astăzi am rămas „nostalgici” după acele vremuri, după atâtea şi atâtea din toate domeniile, dispărute din multe motive. Să ne uităm doar în grădina noastră dâmboviţeană, la cluburile de volei, popice, baschet, fotbal, handbal etc. de la FIENI, de la GĂEŞTI sau MORENI. Să nu mai vorbim de TÂRGOVŞTE, şi exemplele pot continua. Ziele trecute (14.08.) am împlinit 40 de ani de când activez în sportul judeţean, ca arbitru, redactor sportiv, conducător sau delegat de cluburi din divizia C sau B, secretar general A.J.F. şi zic eu că mă pricep câte puţin la sport la fotbal.
Revenind la ziele noastre, văd că apare puţin soare la orizont pentru „F.C. CHINDIA 2010”. Se încearcă o activitate piramidală, dar nu suficient de profesionistă, doar de ochii lumii. Pentru că aici sunt bani publici, evident că neinteresază pe toţi fotbalul târgoviştean. Normal este ca fiecare echipă de juniori C, D, E şi de copii ai lui „F.C. CHINDIA 2010”. Să se claseze pe primele locuri în toate clasamentele finale judeţene, iar juniorii A şi B să se plaseze pe primele locuri. Numai aşa se justifică banii încasaţi de antrenori. Sunt echipe de juniori de la judeţ care au rezultate mai bune decât
„F.C. CHINDIA 2010”, şi de
unde mai şi transferă. Noul preşedinte al clubului târgoviştean trebuie să facă ordine, să lase angajările pe „prietenii”, să angajeze antrenori calificaţi, care să stea cât e nevoie pe stadion la antrenament, nu doar 50-60 de minute, după care pleacă la serviciu…
Uitaţi-vă acum la „F.C.
CHINDIA 2010”, are nu mai
păuţin de 8 jucători crescuţi, formaţi la F.C.M. TÂRGOVIŞTE.
Nu pot să nu remarc startul foarte bun luat de acest juniori DANI POPA, descoperit de mine cu 3 ani în urmă, la
BRADUL MOROENI, şi legitimat la F.C.M. TÂRGOVIŞTE.
Ştiţi că POPA trebuia să fie de mult chemat la naţionala de juniori? Personal l-am trecut pe tabelele pe care antrenorii zonali numiţi de F.R.F. le întocmesc în fiecare an, toţi cu promisiunea fermă că va fi convocat. Am aflat între timp că tabele, după ce plecau de la
A.J.F. DÂMBOVIŢA, erau modificate cu juniori pe care cei trei antrenori zonali îi „simpatizau” ca să nu zic altfel.
M-am documentat la F.R.F. şi POPA nu mai figura printre juniorii atacanţi evidenţiaţi. De ce oare domnilor antrenori zonali l-aţi şters pe POPA şi v-aţi trecut proprii jucători? Afrimaţiile mele se pot verifica la F.R.F. Acum, POPA ne arată că este un talent deosebit, un atacant „pur sânge”, că are tot ce-i trebuie la cei 18 ani ai săi. Ştim cu toţii că el a calificat „F.C. CHINDIA 2010” în
faza a IV-a a CUPEI ROMÂNIEI,
marcând în deplasarea de la BASCOV 4 goluri, unul mai frumos ca celălalt.
Sunt convins că DANI POPA nu va sta decât un an la „F.C. CHINDIA 2010”, deoarece un jucător ca el, un caracter deosebit, trebuie să „urce” până în liga I şi implicit la naţionala de tineret.
Am dorit să justific afirmaţiile anterioare, că şi noi, în judeţ, avem copii extrem de talentaţi, dar care instruiţi, pregătiţi de antrenori calificaţi ne vor aduce satisfacţiile dorite. DANI POPA este doar un exemplu, pe urmele lui vor mai veni şi alţii, tot
de la F.C.M. TÂRGOVIŞTE.
Şi ca să justific şi declinul fotbalistic naţional, pot dă afirm că F.R.F. abia a făcut „rost” de 69 de echipe în Liga a 3-a de unde a alcătuit 4 serii a 14 echipe şi una a 13. Asta acum, dar până pe 30 august când este prevăzut startul, e posibil să se mai retragă vreuna… Nici în Liga a 2-a nu se stă mai bine, cu 23 de echipe, în două serii de 12, respectiv 11 echipe.
Este anul competiţional cu cel mai mic număr de echipe înscrise faţă de alţi ani cu 84 de echipe la C, şi 36 la B. F.R.F. a ajuns să roage echipele să se înscrie în Liga a 3-a sau a 2-a.
în acest ritm vă lăsăm pe dumneavoastră să calculaţi în câţi ani F.R.F. se desfiinţează, rămânând să se joace fotbal doar la judeţe…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ce servicii oferă un detectiv particular și cum te pot ajuta?

Când vine vorba de situații delicate care necesitată discreție...

Servicii SEO: Ghid Complet pentru Creșterea Vizibilității Online

Într-o lume digitalizată, vizibilitatea pe internet este esențială pentru...

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...