SĂ CUNOAŞTEM REGULAMENTUL ATENŢIE LA VIZA MEDICALĂ

Date:

sportToţi cei care doresc să facă sport, să participe într-o competiţie oficială, au nevoie de un document numit „CARNET DE LEGITIMARE”, un fel de „buletin” al sportivului respectiv.
Aceste documente se emit, la cerere, de către forul care organizează competiţia respectivă. Pentru a fi apt de joc, orice sportiv trebuie să îndeplinească mai multe condiţii impuse de regulamentul competiţiei respective.
Printre acestea, două sunt esenţiale, obligatorii, fără de care sportivul respectiv nu poate lua parte la competiţie.
Revenind la fotbal, un jucător, ca să aibă „drept de joc”, trebuie să prezinte arbitrului legitimaţia sau carnetul de legitimare, licenţa etc.
Printre alte obligaţii, care constituie elemente ale „dreptului de joc” pe care arbitrul este obligat să le verifice înaintea jocului, se numără şi cele două vize anuale sau semestriale, respectiv viza anuală a forului care organizează competiţia şi unde jucătorul are drept de joc (A.J.F., F.R.F., L.P.F.) şi viza medicală valabilă pentru data meciului.
Aceste vize (ştampile) se aplică pe legitimaţie pe pagina respectivă (viză anuală, viză medicală). După mai mulţi ani de activitate, spaţiul respectiv pentru aplicarea celor două vize se completează şi nu mai permite aplicarea altor vize (ştampile). în acest caz, conform regulamentului, aceste legitimaţii, în baza unei cereri, se preschimbă de către A.J.F.,
F.R.F., L.P.F. etc.
La A.J.F. DÂMBO-VIŢA, multe legitimaţii se găsesc în această situaţie, adică nu mai au spaţiu pentru aplicarea vizei medicale.
Viza anuală se aplică o dată, iar cea medicală, din 6 în 6 luni.
Pentru că au fost şi sunt probleme financiare, echipele nu preschimbă acele legitimaţii, deşi costă doar 25 lei, preferând să ataşeze hârtii, să lipească alte hârtiuţe la spatele legitimaţiei sau să le prindă cu capse, unde, apoi, se aplică viza medicală, fără numele jucătorului respectiv.
Regulamentul nu permite folosirea acestor „fiţuici” cu viza medicală, din motive întemeiate, justificate.
Viza anuală şi medicală (spune R.O.A.F.) se aplică pe legitimaţie, nu pe foi volante, care apoi se ataşează la oricare legitimaţie sau se poate muta de la o legitimaţie la alta. Se ştie câte probleme au fost cu anumiţi fotbalişti care au decedat pe terenul de joc. Primul şi singurul vinovat este arbitrul, că a permis jucătorului să evolueze cu o falsă viză medicală, pusă de delegat fără ca jucătorul să fie verificat de vreun medic. Pentru a evita astfel de necazuri, arbitrii trebuie să fie foarte atenţi la viza medicală, la dată şi ştampila medicului.
Cum spuneam, în campionatul judeţean sunt destui delegaţi care nu respectă R.O.A.F.- ul şi ataşează tot felul de „fiţuici” cu ştampilă medicală, uneori cu dată modificată, fără să fie conştienţi la ce riscuri enorme se supun.
Tot atât de vinovaţi sunt şi o parte din arbitri, care au obligaţia să nu permită jucătorilor cu viza medicală ataşată să ia parte la joc. E adevărat, spaţiul pentru viza medicală este mic, dar se pot aplica vizele, ştampilele şi pe copertă sau oriunde în legitimaţie unde este loc, ca arbitrul să o pată verifica.
Regulamentul permite participarea la joc în cazuri excepţionale, când jucătorul nu are legitimaţia la club, din motive obiective (e rămasă la A.J.F., F.R.F. la comisii), dar are drept de joc. Atunci el poate evolua cu actul de identitate sau paşaport în original şi
cu ADEVERINŢA MEDICALĂ,
care atestă că jucătorul respectiv (cu numele său) are drept de joc pentru meciul respectiv şi care apoi nu mai este valabilă, decât un joc, cel din ziua respectivă. „Adeverinţa medicală” este valabilă la un singur joc. Pentru jocul următor îi trebuie altă adeverinţă, cu data jocului respectiv.
Or, aici, la judeţ, nu este cazul decât foarte rar, când delegatul nu şi-a ridicat legitimaţia la timp de la A.J.F. şi îl poate folosi pe jucător un singur joc pe adeverinţă medicală şi cu cartea de identitate. Dacă o viză medicală aplicată pe legitimaţie este sau nu valabilă, numai arbitrul, la jocul respectiv, decide.
Dacă acesta prezintă anumite modificări sau „fiţuici” ataşate şi arbitrul permite ca jucătorul respectiv să ia parte la joc, arbitrul a preluat asupra sa toată responsabilitatea, iar dacă se întâmplă vreo nenorocire, arbitrul este singurul vinovat – că a permis unui jucător să participe la joc fără ca viza medicală să fie în ordine, viza de care apoi ar răspunde medicul.
Sunt destui arbitri de la
A.J.F. DÂMBOVIŢA care respectă regulamentul şi nu permit acelor jucători să evolueze dacă nu au viza medicală aplicată pe una din paginile legitimaţiei. Dar sunt şi alţii care, inconşienţi ori care nu cunosc regulamentul, ori din motive diferite, îl ignoră.
De aceea, atragem un semnal de alarmă tuturor delegaţilor echipelor care mai au viza medicală ataşată pe alte hârtii, să intre în legalitate sau să vină la A.J.F. pentru preschimbarea legitimaţiilor respective, la 25 lei bucata. Dar să aibă asupra lor legitimaţia veche, altfel, fără legitimaţia veche, se consideră „DUPLl-CAT” şi costă 100 lei (şi una sau două poze).
Delegaţii nu pot contesta calitatea vizei medicale sau a medicului care a aplicat viza. Numai arbitrul decide dacă viza medicală este valabilă sau nu. Delegatul advers poate contesta doar „lipsa” vizei medicale, nu şi valabilitatea ei. Recomandăm tuturor delegaţilor echipelor să se conformeze R.O.A.F.-ului pentru a evita problemele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ce servicii oferă un detectiv particular și cum te pot ajuta?

Când vine vorba de situații delicate care necesitată discreție...

Servicii SEO: Ghid Complet pentru Creșterea Vizibilității Online

Într-o lume digitalizată, vizibilitatea pe internet este esențială pentru...

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...