Statele din zona euro ar trebui să adopte un nivel comun pentru salariul minim, întrucât ar atrage sprijinul angajaţilor din uniunea monetară în contextul măsurilor de austeritate adoptate pentru depăşirea crizei.
Este nevoie de o bază a drepturilor sociale pentru angajaţi, drepturi sociale minime, inclusiv o componentă esenţială – un salariu minim obligatoriu în statele zonei euro. Altfel se va pierde susţinerea clasei muncitoare.
Zona euro a depăşit, probabil, cea mai dificilă perioadă a crizei datoriilor, declanşată în Grecia în urmă cu trei ani. Partea mai rea probabil a trecut, dar ceea ce urmează încă de făcut este dificil.
Tensiunile din pieţele financiare s-au mai redus în ultimele luni, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, s-a angajat în iulie să facă tot ce este necesar pentru menţinerea euro. Declaraţia a fost urmată, în septembrie, de anunţarea unui program de achiziţii nelimitate de obligaţiuni ale statelor din zona euro care au dificultăţi în a se împrumuta direct din piaţa financiară.
Programul nu a fost folosit, încă, dar anunţul a fost suficient pentru a coborî costurile de împrumut ale unor ţări precum Spania şi Italia.
Salariu minim unic pentru toate statele din zona euro
Date: