Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu net a fost în luna iunie de 3142 lei, mai mare cu 41 de lei faţă de luna anterioară şi cu 420 de lei mai mult decât în iunie anul trecut. Cele mai mari salarii s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (8.245 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.776 lei).
Pe poziţia a doua ca ritm al creşterilor salariale sunt „alte activităţi extractive”, cod caen legat de construcţii, care include extracţia pietrei, nisipului şi argilei. A treia creştere salarială anuală s-a dus la lucrătorii din învăţământ. În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale salariului mediu net faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării de bilete de valoare (tichete de vacanţă), astfel: învăţământ (+7,2%), administraţie publică (+3,5%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+2,3%).
În luna iunie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câştigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2019 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările în unele activităţi economice, de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie.
În Dâmboviţa, câstigul salarial mediu net lunar abia a ajuns la 2619 lei, fiind cu 523 de lei mai mic faţă de media pe ţară. Din acest punct de vedere, dâm-boviţa se situează printre judeţele sărace ale ţării, fiind poziţionat în a doua parte a clasamentului.
Salariul mediu în Dâmboviţa, cu aproape 20% sub media pe ţară
Date: