Elevii dâmboviţeni şi-au demonstrat îndemânarea în salvarea vieţii victimelor. Crucea Roşie Dâmboviţa organizează în aceaste zile concursul „Sanitarii pricepuţi”, la care participă zeci de elevi din judeţ. În prima zi au intrat în concurs elevii din mai multe şcoli şi licee din Târgovoşte. Crucea Roşie Română organizează de peste 50 de ani acest concurs de sănătate şi prim ajutor. Este un concurs care se adresează elevilor claselor V-XII. Ei vor primi cazuri, simulări pe victime, cărora ei vor trebui să le acorde primul ajutor. Prima etapă a concursului a presupus un scurt test grilă de zece minute, după care a urmat proba practică. Elevii şi-au dat silinţa să demonstreze că ştiu la perfecţie toţi paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a salva vieţile victimelor.Concursul pentru sănătate şi prim ajutor „Sanitarii Pricepuţi” este destinat elevilor de gimnaziu şi de liceu. A fost organizat pentru prima oară în 1962 şi este deja intrat în tradiţia şcolilor, generând interes din partea elevilor, profesorilor şi medicilor.
Concursul se derulează pe baza „Regulamentului pentru organizarea şi desfăşurarea concursului pentru sănătate şi prim ajutor”, întocmit de SNCRR în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne.
Scopul concursului este acela de a forma deprinderi de acordare a primului ajutor şi principii de viaţă sănătoasă în rândul elevilor, la concurs putând participa orice elev din învăţămantul gimnazial şi liceal.
Elevii sunt grupaţi în echipaje, formate din 5 elevi. Aceştia sunt pregătiţi atât teoretic cât şi practic. Pregătirea participanţilor se face pe baza tematicii de concurs.
Concursul se organizează pe
etape.
Etapa pe şcoală
Această prima etapă se desfăşoară în perioada noiembrie şi decembrie a fiecărui an şcolar, în afara orelor de curs şi în zilele libere. Echipa câştigătoare a etapei pe şcoala a concursului, se va întâlni periodic pentru a continua pregatirea în vederea participării la etapa pe localitate / zonă.
Etapa pe localitate
Etapa pe localitate se organizează împreună cu conducerea şcolilor, organelor sanitare şi de poliţie locale, data de desfăşurare fiind stabilită, în funcţie de numărul de şcoli participante.
Echipajele câştigătoare sunt promovate la faza judeţeană.
Etapa judeţeană este cea la care participă echipajele clasate pe primele 3 locuri la etapa pe localitate / etapa zonală.
Etapa naţională
Echipajul câştigător al etapei judeţene participă la această etapă care se desfăşoară într-o tabară). Faza naţională se organizează din doi în doi ani, alternativ pentru fiecare ciclu (gimnazial / liceal), în vacanţa de vară, fiind organizată ca o tabără de tineret. Concursul, la care participă echipaje reprezentante ale tuturor judeţelor, este parte integrantă a taberei de vară.
„Sanitarii pricepuţi” dâmboviţeni şi-au luat rolul în serios şi au lucrat ca la carte
Date: