Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, celebrează în perioada 16 – 22 septembrie 2019 Săptămâna Europeană a Mobilităţii şi organizează campania cu Sloganul: „Mergi cu noi!”. Tema campaniei din anul acesta a Săptămânii Europene a Mobilităţii este: Mersul pe jos şi cu bicicleta în condiţii de siguranţă rutieră.
În cadrul campaniei, ziua de 22 septembrie este declarată Ziua fără maşini!
Campania SăPTăMÂNA EUROPEANă A MOBILITăŢII din acest an încurajează oamenii să aleagă moduri active de deplasare: să combine mersul pe jos cu bicicleta şi cu transportul public.
Ediţia din acest an a campaniei este o oportunitate de a face parte dintr-o mişcare europeană adresată autorităţilor locale şi locuitorilor din mediul urban pentru a-şi corobora eficient acţiunile în vederea reducerii gradului de poluare urbană. Obiectivele campaniei sunt:
Conştientizarea populaţiei în vederea formării unor atitudini pozitive faţă de stilul de viaţă sănătos prin adoptarea mobilităţii alternative (mersul pe jos şi cu bicicleta);
Prezentarea de alternative de mobilitate durabilă locuitorilor din mediul urban.
Schimbările climatice constituie una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă umanitatea în epoca contemporană şi reprezintă o preocupare a comunităţii internaţionale. Tranziţia către o economie modernă, incluzând emisii scăzute de carbon, reprezintă o prioritate politică a Comisiei Europene. Gazele cu efect de seră, sunt gaze din atmosfera Pământului care captează şi reţin căldura soarelui, care nu mai este eliberată înapoi în spaţiu, ci reţinută în atmosfera Pământului asemănător căldurii din interiorul unei sere.
Mobilitatea alternativă trebuie să reprezinte un punct de interes şi să devină un mod de viaţă activ al tuturor locuitorilor citadini pentru beneficiile pe care le aduce atât sănătăţii personale cât şi mediului înconjurător.
Activitatea fizică este un factor important în prevenirea unor afecţiuni cu o prevalenţă ridicată, precum obezitatea, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat de tip II, cancerul şi depresia. La nivel global, s-a constatat că între 23 şi 81% dintre adulţi nu desfăşoară suficientă activitate fizică. Potrivit unui comunicat al OMS din anul 201 1, lipsa activităţii fizice este responsabilă pentru mai mult de trei milioane de decese anual, la nivel global. Două studii de lungă durată desfăşurate la Copenhaga, respectiv Shanghai au constatat că rata anuală a mortalităţii la navetiştii care utilizează bicicleta a fost cu 30% mai mică decât la navetiştii care au călătorit pasiv sau nu au activitate fizică regulată. Ţările în care un procent mare de populaţie se deplasează pe jos sau cu bicicleta înregistrează rate medii ale obezităţii mai reduse la nivelul populaţiei generale. Un alt aspect important în timpul activităţii fizice în aer liber, cum este mersul pe jos sau ciclismul, este expunerea la lumina solară care creşte sinteza vitaminei D, asociată cu reducerea riscului pentru bolile cardiovasculare, diabet de tip II şi anumite tipuri de cancer.
Săptămâna Europeană a Mobilităţii
Date: