La începutul săptămânii, la Sinaia a avut loc un seminar de instruire al Crucii Roşii Dâmboviţa
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a participat la seminarul de instruire a preşedinţilor subfilialelor aparţinând Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România – filiala Dâmboviţa.
Principalele teme supuse atenţiei în cadrul întâlnirii de lucru au vizat atât aspectele relevante care contribuie la fundamentarea activităţii Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România – filiala Dâmboviţa, cât şi normele legislative în baza cărora funcţionează.Prioritară a fost însă şi discuţia referitoare la programul privind dezvoltarea acţiunilor întreprinse de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România – filiala Dâmboviţa. În acest context, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a detaliat colaborarea existentă, de-a lungul timpului, între Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi Societatea Naţională de Cruce Roşie din România – filiala Dâmboviţa, precum şi procedura aferentă pregătirii privind intervenţia la dezastre.Pe marginea aceluiaşi subiect, Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, a subliniat, în cadrul unei scurte intervenţii, importanţa conlucrării dintre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi Crucea Roşie Română, punând accentul pe metodele care stau la baza acestui parteneriat. Instituţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa a fost şi va rămâne alături de activitatea şi de eforturile întreprinse de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România – filiala Dâmboviţa.
Lucrările au fost conduse de directorul Crucii Roşii Dâmboviţa, Gheorghe Popescu. Nu au lipsit şefii de arme din judeţul Dâmboviţa.
Dezastrele naturale lovesc în toate ţările, indiferent de condiţia lor economică. Creşterea rapidă a populaţiei şi urbanizarea în expansiune, degradarea mediului cauzată de despăduriri, schimbarea cursurilor apelor şi creşterea folosirii unor resurse pe cale de a se epuiza, globalizarea şi dezvoltarea economică rapidă, războaiele şi mişcările masive de populaţie au un mare impact asupra planetei, crescând frecvenţa şi consecinţele dezastrelor.
Un dezastru poate produce tulburări masive în funcţionarea societăţii şi îi poate compromite mediul, la toate nivelurile. Frecvenţa şi complexitatea crescută a dezastrelor au prezentat provocări pentru Crucea Roşie Română încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România este singura organizaţie umanitară din ţară care, în conformitate cu legea 139/1995 modificată şi completată de Legea nr.
524/2004, Statutul SNCRR,
Legea 481 din 2004 privind protecţia civilă, HG 2288 din 2004, are atribuţii clare ca auxiliară a autorităţilor publice, mai ales în domeniu prevenirii şi intervenţiei în caz de dezastre.
Secretarul de stat Raed Arafat şi preşedintele CJ, Alexandru Oprea, prezenţi la seminarul de instruire al Crucii Roşii Dâmboviţa
Date: