Ministerul Sănătăţii aşteaptă din partea specialiştilor un plan de acţiune pentru creşterea încrederii populaţiei în vaccinarea împotriva HPV.
Cu sprijinul Biroului OMS pentru România, Ministerul Sănătăţii a reunit joi, 16 ianuarie 2020, într-un seminar de lucru, recunoscuţi specialişti români şi străini, pacienţi, medici de familie pentru pregătirea unui plan de acţiune în vederea informării şi educării populaţiei cu privire la vaccinarea împotriva HPV, dar şi în vaccinare în general.
„Suntem singura ţară din Europa care mai discutăm despre introducerea vaccinării împotriva HPV. Ministerul Sănătăţii a reluat campania de vaccinare împotriva acestui virus, doar pentru fetele părinţilor care au cerut acest lucru şi vrem să extindem campania atât pentru acestă categorie de vârstă, cât şi pentru alte categorii de vârstă. După derapajul de acum 11 ani care a aruncat o umbră asupra vaccinării antiHPV, vrem să transformăm actuala cam
panie într-un succes. Echipa Ministerului Sănătăţii susţine vaccinarea şi urmărim adoptarea măsurilor care să crească acoperirea vacci-nală pentru tot programul naţional”, a declarat Victor Costache.
Ministerul Sănătăţii a distribuit în teritoriu primele 20 000 de doze pentru reluarea vaccinării antiHPV. Vaccinarea gratuită se face începând din această lună în cabinetele medicilor de familie la fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani pentru care părinţii au solicitat în anii 2017 şi 2018 vaccinarea, inclusiv cele care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat.
Conform Acordul Cadru încheiat de Ministerul Sănătăţii cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani, pot fi achiziţionate până la un număr de 2 100 000 doze pentru extinderea campaniei. Ministerul Sănătăţii face apel la părinţi să solicite informaţii medicilor de familie. De asemenea, medicii de familie trebuie să se informeze transparent şi corect către părinţii cu privire la vaccinarea antiHPV.