Peste 200 de cetăţeni au avut nevoie, în decursul unei zile, de ajutor medical de urgenţă. Potrivit directorului tehnic al Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa, Ciprian Oprescu, se constată că numărul solicitărilor la Substaţia Târgovişte a crescut în ultimele zile faţă de săptămânile trecute. Dacă într-o tură de 12 ore, un echipaj al Ambulanţei Târgovişte răspundea în medie, la cel mult şase solicitări, acum, în aceste zile, sa ajuns la 14-15 solicitări. Pe o tură de 12 ore, la SubstaţiaTârgovişte sunt şase echipaje tip B şi un echipaj tip C. Făcând un calcul matematic simplu, într-o tură de 12 ore, cele şapte echipaje răspundeau în medie la 42 de solicitări, iar acum, când adresabilitatea a crescut, se ajunge ca într-o tură de 12 ore cele şapte echipaje să răspundă la cel puţin 100 de solicitări. Tot potrivit unui simplu calcul matematic într-un interval de 24 de ore, Substaţia Târgovişte a ajuns în aceste zile să rezolve peste 200 de urgenţe: „În ultimile zile am constatat o creşte a numărului de urgenţe. Dacă un echipaj, în medie, mergea la şase solicitări pe tură, acum a ajuns să rezolve peste 14 solicitări în cele 12 ore de program. Mai clar, în aceste zile, la ambulanţele din Substaţia Târgovişte nu s-a scos cheia din contact. Şi la celelalte substaţii din judeţ au crescut solicitările”, a afirmat directorului tehnic al Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa, Ciprian Oprescu.
Sfaturi utile împotriva caniculei
Specialiştii au formulat o serie de recomandări pentru această perioadă, atenţionând românii, dar mai ales bolnavii cronici şi pe cei care suferă de afecţiuni psihice, să evite să iasă afară pe caniculă şi să-şi ia medicamentele. De asemenea, medicii susţin că ar fi bine, pe cât posibil, să se evite plimbarea prelungită prin soare între orele 11.00 şi 18.00. Totodată, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. În plus, medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Potrivit medicilor, trebuie evitat consumul de alcool, dat fiind faptul că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare car-bogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. De asemenea, sunt necesare ţinutele adecvate perioadei de caniculă: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi sunt de evitat activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie. În caz că apar probleme deosebite, cei afectaţi trebuie să meargă la medic.
Sezonul estival, un blestem pentru Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dâmboviţa Se lucrează la foc continuu la Ambulanţa Târgovişte
Date: