Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunţat că, miercuri dimineaţă, s-au înregistrat şase cutremure în Marea Neagră, între orele 5.42 şi 6.41, toate la adâncimea de cinci kilometri.
Tu şii care sunt regulile în caz de cutremur?
Ştii cum să te comporţi?
Dar atunci când eşti într-o unitate medicală?
Judeţul Dâmboviţa, este amplasat într-o zonă pentru care intensificarea seismică, echivalată pe baza parametrilor de calcul, este VII-VlII (exprimată în grade MSK) şi care, datorită schimbărilor climaterice din ultimii ani, a fost afectat de importante alunecări de teren. Pompierii dâmboviţeni au prezentat câteva reguli de protecţie la cutremur.
REGULI DE COMPORTARE RAŢIONALĂ, INDIVIDUALE ŞI DE GRUP (loc de muncă, familie, pe strada) ÎN TIMPUL PRODUCERII SEISMULUI
– Păstraţi-vă calmul, NU INTRAŢI ÎN PANICă, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Nu vă speriaţi de zgomotele din jur.
– Preveniţi tendinţele de a părăsi camera sau locuinţa, deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mişcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente grave, nedorite.
– Atenţie! Scările sunt elemente de construcţii foarte sensibile la deplasările diferenţiate ale etajelor şi, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilaţiei seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieşirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinţă parter ar fi în principiu posibilă şi fez-abilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane şi coşuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc. – Rămâneţi în încăpere sau locuinţă, departe de ferestre care se pot sparge şi vă pot accidenta, protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilităţi vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaştere prealabilă a acelor elemente de construcţie rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
– Dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât puteţi mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniţi imediat după ce a trecut şocul puternic.
– Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideţi uşa locuinţei spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.
– Nu alergaţi în stradă.
– Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri, deplasaţi-vă cât mai departe de clădire, feriţi-vă de tencuieli, căramizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuşi în stradă. Nu fugiţi pe stradă, deplasaţi-vă calm spre un loc deschis şi sigur.
– Acordaţi primul ajutor persoanelor rănite.
– În cazul în care sunteţi surprinşi de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautaţi să vă protejaţi capul şi membrele sau să vă asiguraţi supravieţuirea; ulterior veţi caută să alarmaţi, prin diferite metode, vecinii cât şi echipele de salvare-intervenţie de prezenţa dumneavoastră.
După producerea unui cutremur
– Încercaţi, în primul rând, să rămâneţi calmi.
– Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.
– Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, loviţi cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.
– Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.
– Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă. Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.
– Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun.
– Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.
– Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.
– ATENŢIE! Fiţi atenţi la scări. S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.
– Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: AJUTOR!
– Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.
– Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
– În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.
Sfaturi de la pompierii dâmboviţeni în caz de cutremur
Date: