Anul 2019 este anul in care toata lumea este pe internet. Unii administreaza site-uri incercand sa dezvolte afaceri profitabile, altii se informeaza in legatura cu subiectele ce ii pasioneaza in timp ce altii se joaca. Indiferent din care categorie faci parte insa, trebuie sa te preocupe siguranta pe internet.
Astazi, mai mult ca niciodata, riscul de a ramane fara bani pe carduri din cauza unei brese de informatii sau riscul de a-ti pierde site-ul pentru care ai muncit ani intregi, este cat se poate de real.
Ce trebuie sa ai in vedere, asadar, daca vrei sa eviti problemele pe internet?
Daca esti administrator de site. Fie ca ai un magazin online sau un simplu site de prezentare, ai responsabilitatea de face tot posibilul pentru a evita riscurile. Daca nu acorzi suficienta atentie sigurantei, poti ajunge sa pierzi date importante, sa nu ai acces la propriul site sau sa fie modificat codul website-ului, in asa fel incat vizitatorii sa vada ceea ce doresc hackerii. Respectand cateva reguli simple, insa, poti sa eviti orice problema:
- Foloseste parolele generate de platforma pe care o folosesti sau alege parole puternice. De regula, o parola puternica are mai mult de 8 caractere si contine atata litere, cat si cifre si simboluri.
- Evita sa ai drept username cuvantul ” Admin”. Este username-ul standard al majoritatii site-urilor si permite un acces mult mai rapid pentru hackeri decat un alt user;
- Actualizeaza mereu platforma pe care ti-ai construit site-ul. Actualizarile nu fac altceva decat sa corecteze erori si sa imbunatateasca gradul de siguranta al site-ului.
- Instaleaza module doar din surse sigure! Daca nu ai garantia ca un modul este sigur, evita sa il instalezi!
- Foloseste un certificat SSL. Este un protocol care protejeaza informatiile oferite de clienti, cum ar fi adresa, numele sau numarul de telefon;
- Fa un backup! Mai bine sa fii sigur decat sa iti para rau. Fa frecvent backup la site, in asa fel incat atunci cand apar probleme sa poti sa instalezi o versiune a site-ului care a functionat corect.
- Alege intotdeauna un plan de gazdurie web ce pune accent pe siguranta(precum cele din link). Conform statisticilor, peste 40% dintre atacurile asupra site-urilor WordPress sunt cauzate de bresele de siguranta ale firmelor de hosting. Asigura-te ca alegi atent hostingul si cauta sa aiba cat mai multe functionalitati!
Daca esti simplu utilizator. Chiar si atunci cand esti un simplu utilizator poti fi victima atacurilor cibernetice. Urmeaza, asadar, urmatoarele sfaturi:
- Evita sa ai aceeasi parola pentru toate conturile in care te conectezi. Cea mai mare greseala a utilizatorilor este de a avea aceeasi parola pentru Facebook, Instagram, aplicatiile de banking sau diverse alte conturi. Opteaza pentru mai multe parole si mai multe user-name-uri, in asa fel incat sa fii in siguranta in cazul in care unul dintre conturi este spart.
- Asigura-te ca parolele folosite sunt complexe. 123456, qwerty sau !@#$% sunt parole extrem de frecvente. Foloseste combinatii de litere, cifre si simboluri cat mai complexe, care nu pot fi deduse de catre un eventual atacator!
- Alege autentificarea in mai multi pasi. La Google sau Facebook, spre exemplu, poti alege autentificarea in mai multi pasi. Astfel, te poti conecta atat pe baza parolei, cat si pe baza unui SMS primit pe telefon.
- Ai grija pe ce dai click! Multi virusi sunt mascati in anunturi publicitare sau in diverse linkuri. Nu da click, asadar, pe orice!
- Foloseste antivirusi avizati! Folosirea unui antivirus este foarte importanta, deoarece tine departe cei mai cunoscuti virusi ai momentului.
Respectand toate sfaturile de mai sus, sansele de a fi victima unui atac cibernetic scad considerabil. Nu scad la zero, insa. Tocmai de aceea, este bine sa ai mereu un backup al celor mai importante informatii pe care le detii.