Sirenele de alarmare publică au sunat în tot judeţul

Date:

Sirenele au fost acţionate miercuri, 7 februarie, în intervalul orar 10.00-11.00, în tot judeţul Dâmboviţa. Este vorba despre un exerciţiu pentru testarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare, desfăşurat de ISU Dâmboviţa. Simulările vizează atât verificarea echipamentelor ce pot fi acţionate în mod centralizat (simultan), cât şi a celor cu acţionare locală.
Rezultatele verificărilor sunt centralizate la nivel judeţean şi supuse analizei în Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, în scopul îmbunătăţirii modului de alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă. La nivelul judeţului sunt 171 sirene (8 electronice şi 163 electrice) care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate. Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare – alarmare revine autorităţilor publice locale, iar reprezentanţii ISU derulează, periodic, acţiuni de verificare în teren.
Prin modul de acţionare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de se a crea disconfort în spaţiul public, motiv pentru care asigurăm cetăţenii că astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice. Obiectivele acestui demers organizat şi derulat în toate judeţele ţării vizează pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale, pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare şi centralizarea permanentă a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înştiinţare, avertizare şi alarmare. Conform legislaţiei în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealar-mare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.
Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...