Începând de marţi şi până vineri inclusiv, în judeţul Dâmboviţa şi în mai multe judeţe din ţară răsună sirenele de alarmare şi avertizare pentru populaţie, acţiunea este organizată pompieri cu scopul de a pregăti cetăţenii pentru situaţii speciale. Semnalul „ALARMă LA DEZASTRE” este compus din 5 sunete, a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. în perioada vizată, dâmboviţenii şi cei din judeţele ţării vor auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10,00 – 15,00.
Exerciţiul va începe în urma transmiterii de către dispeceratul ISU a mesajului de înştiinţare către autorităţile locale. Reiterăm faptul că este doar un exerciţiu şi rugăm pe această cale dâmboviţenii să nu intre în panică la auzul sirenelor. De marţi vor suna, timp de patru zile, toate sirenele de alarmare a populaţiei, pentru a testa şi verifica echipamentele din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017, arată Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit calendarului, marţi, alarmele au sunat în Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea.
Miercuri, 19 aprilie, semnalele acustice vor fi pornite în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi.
Joi, pe 20 aprilie, sistemul de alarmare a populaţiei în caz de incendiu, cutremur sau război vor porni în Alba, Harghita, Bijor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu.
Vineri, în ultima zi de exerciţiu, vor fi testate semnalele acustice din Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş, Vâlcea.
Înştiinţarea, avertizarea, pre-alarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. De asemenea, sistemul de înştiinţare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.
Sirenele de alarmare sună şi în Dâmboviţa
Date: