Potrivit atribuţiilor Direcţiilor Judeţene pentru Cultură, instituţii administrative care operează în cultură pentru transpunerea şi implementarea politicilor culturale naţionale la nivel local, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Dâmboviţa a iniţiat şi a statornicit un program deschis de relaţii, de consultare inter-insti-tuţională în vederea realizării condiţiilor cadru general favorabile pentru protejarea patrimoniului cultural judeţean şi naţional.
„Strategia noastră a fost raportată la problemele identificate în judeţ în domeniul patrimoniului naţional, o realitate fiind slaba finanţare în domeniul monumentelor istorice, lipsa finanţării pentru monumentele de grupa B şi pentru zona de protecţie, colaborare defectuoasă cu autorităţile locale întrucât nu se solicită avizul de specialitate al Ministerului Culturii.
In domeniul protejării Patrimoniului, obiectivele realizate de D.J.C Dâmboviţa cuprind acţiuni legate de emiterea de acte administrative şi evaluări (avize, obligaţii de folosinţă a monumentelor istorice, petiţii, adrese, procese – verbale de constatare, înştiinţări, rapoarte, informări, date statistice, sinteze, analize etc.), de respectarea prevederilor legale referitoare la protejarea monumentelor istorice de către deţinătorii cu orice titlu, precum şi de către cei care execută lucrări la monumentele istorice sau în zonele de protectie a acestora. Pe acest palier al activităţii instituţiei am vegheat la respectarea legis-laţiei-cadru în domeniul patrimoniului cultural mobil şi imobil.
In vederea protejării patrimoniului cultural naţional, s-au intensificat acţiunile de monitorizare, control şi evaluare a stării de conservare şi întreţinere a monumentelor, demersuri care au vizat consolidarea şi exercitarea firească şi eficientă a rolului şi funcţiilor statului în sectorul cultural.
Informativ, precizăm că Lista Monumentelor Istorice a judeţului Dâmboviţa cuprinde în prezent 1.239 de monumente istorice, împărţite astfel: I. SITURI Şl AŞEZ{RI ARHEOLOGICE: – 456 (Grupa A – 86, Grupa B – 370);
II. MONUMENTE DE ARHITECTURA: – 698 (Grupa A – 139,
Grupa B – 559);
III. MONUMENTE DE FOR PUBLIC: – 12 (Grupa A – 5, Grupa B –
7);
IV. MONUMENTE FUNERARE: -73 (Grupa A – 54, Grupa B – 19)”, a precizat Radu Alexandru inspector în cadrul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa.
Slabă finanţare în domeniul monumentelor istorice din Dâmboviţa
Date: