Potrivit Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase, având ca efect producerea secetei pedologice, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Dâmboviţa desfăşoară procesul de inventariere a suprafeţelor ocupate cu culturi de toamnă, calamitate în procent de peste 30%.
La solicitarea Unităţilor Administrativ Teritoriale, ca urmare a centralizării înştiinţărilor depuse de fermieri, Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor s-a deplasat în teritoriu pentru constatări fizice în teren. La nivelul Judeţului Dâmboviţa, fermierii au declarat, ca fiind calamitată, o suprafaţă de 16.193 hectare, pe raza a 25 de localităţi. Membrii comisiei de constatare şi evaluare a pagubelor, formată din reprezentanţi ai unităţii administrativ-teritoriale, reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură Judeţene şi inspectori din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, au inventariat cu procese verbale de constatare 7.473,5 ha. S-a confirmat calamitatea pentru o suprafaţă de 2.139 hectare.
De asemenea, se inventariază cu procese verbale de constatare şi suprafeţele afectate de grindină, în conformitate cu prevederile Legii 557/2016. Suprafaţa totală calamitată este de 1.392 ha, din 9 localităţi de pe Valea Dâmboviţei şi 3 localităţi de pe Valea lalomiţei, după cum urmează: 1.292 ha cu pomi fructiferi, 30 ha cu căpşuni, 50 ha cu cartofi şi 20 ha cu legume.
Activităţile de verificare în teren vizează şi cei 59 de producători înscrişi în programul „tomata”. Au fost efectuate controale la 39 dintre aceştia pentru verificarea stadiului de rodire şi, ulterior, pentru începutul recoltării.
Termenul de finalizare a activităţilor de control pe teren este luni, 15 iunie 2020.
Specialiştii au confirmat 2139 hectare calamitate de secetă şi aproape 1292 hectare livezi afectate de grindină
Date: