Statul vrea să reducă evaziunea pe banii contribuabililor! Devine obligatorie depunerea Declarației SAF-T!

Date:

De anul viitor, toate firmele din România trebuie să depună Declarația SAF-T. Potrivit experților,  SAF-T este un standard internațional utilizat pentru transferul de date din evidența contabilă și fiscală a companiilor, introdus cu scopul reducerii evaziunii fiscale în România.

Problema este că această nouă obligație presupune achiziționarea  unui program dedicat la întreprinderi mijlocii și mari, care  costă și 3.000 de euro. Pentru firmele mici este estimat un cost suplimentar mai mic, de 100 de euro pe lună. Această declarație se poate genera dintr-un program de contabilitate și conține date extrase automat, exportate și stocate într-un standard.

SAF-T dă posibilitatea ca inspectorii ANAF să verifice mult mai ușor o companie de la distanță, din sediile ANAF, fără să mai fie nevoie să se deplaseze la sediul companiei. Cronologic, în România, acest sistem de raportare a început cu marile companii în 2022. În anul 2023, contribuabilii mijlocii au fost obligați să depună aceste declarații, iar începând cu 1 ianuarie 2025, toate companiile din România vor fi obligate să depună această declarație.

Dacă firma este plătitor de TVA lunar, va fi obligată să depună declarația SAF-T în fiecare lună. Pentru plătitori de TVA trimestriali, declarația se depune la trimestru. La fel și în cazul  plătitorilor de TVA la semestru sau anual. Ca și termen de depunere, acesta este ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare.

Nu sunt obligate să depună deocamdată la ANAF declarația SAF-T persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociațiile familiale, societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată și cabinetele individuale de avocați, societățile profesionale notariale și cabinetele individuale notariale, cabinetele individuale medicale, societățile profesionale de practicieni în insolvență, întreprinderile profesionale unipersonale cu răspundere limitată, instituțiile publice, autoritățile administrative, persoanele juridice care utilizează informații clasificate.

Pentru prima raportare, există o perioada de grație  de 6 luni de zile. Deci, dacă declarația trebuie depusă în luna ianuarie, atunci nu se vor aplica amenzi decât dacă se întârzie peste luna iunie. Apoi, 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia și 3 luni pentru a patra.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

„Școala altfel” la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Județene Dâmbovița

Ieri, 6 noiembrie 2024, la Filiala pentru copii a...

 Bărbat depistat la volan sub influența alcoolului pe străzile din Târgoviște 

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște au depistat un...

Jocuri de rol cu elevii pentru a înțelege cât de importante sunt regulile de circulație

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a...
error: Conținutul este protejat!!