Stop tăierilor ilegale din aurul verde. Se înfiinţează Gărzi Forestiere

Date:

lemnePrintr-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată marţi de Guvern, cu scopul de a reduce tăierile masive de lemn, în locul celor nouă Comisariate regionale de regim silvic şi vânătoare vor fi înfiinţate Gărzi Forestiere, pentru monitorizarea şi controlul fondului forestier naţional.
Potrivit actului normativ, numărul posturilor în domeniu va fi suplimentat de la 457 la 617. Aceste posturi sunt împărţite astfel: 545 posturi personal silvic cu atribuţii de control şi implementare, 72 posturi persoane cu atribuţii auxiliare domeniului, dintre care: 18 posturi persoane cu pregătire juridică, 18 posturi persoane cu pregătire economică, 36 persoane de diferite specialităţi (resurse umane, achiziţii, investiţii, administrativ etc). Această suplimentare de personal se face în contextul în care, în prezent, există doar 399 de persoane cu atribuţii de control şi implementare şi 58 de persoane care lucrează ca personal auxiliar.
Prin aceste măsuri, suprafaţa de fond forestier care revenea unei persoane pentru control se reduce de la 16.403 ha la aproximativ 12.000 de ha.
Gărzile Forestiere sunt instituţii publice teritoriale ale autorităţii publice centrale care răspund de silvicultură, cu personalitate juridică, finanţate integral de la bugetul de stat, cu atribuţii în implementarea, monitorizarea şi controlul aplicării regimului silvic şi cinegetic.
Gărzile Forestiere preiau de la fostele Comisariate de regim silvic şi cinegetic patrimoniul, posturile, personalul şi prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire.
Garda Forestieră va avea următoarea structură: la nivel teritorial vor exista nouă Gărzi forestiere, structuri cu personalitate juridică, iar numărul minim de posturi pentru o Gardă este de 40.
Principalele atribuţii ale Gărzilor Forestiere: monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional; monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional; monitorizarea şi controlul trasabilităţii materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare.
Prin măsurile adoptate, se preconizează reducerea masivă a tăierilor ilegale de lemn, susţine Executivul.
Din datele puse la dispoziţie de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti – Serviciul Inventarul Forestier Naţional, volumul de lemn recoltat în perioada 2008 – 2014 din păduri este estimat la o medie de 26,69 milioane de mc pe an. Însă potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, volumul autorizat şi recoltat în perioada 2008 -2014 este de aproximativ 17,9 milioane mc/an. Diferenţa de masă lemnoasă între cantitatea raportată de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice şi cea raportată de Institutul Naţional de Statistică se presupune a fi recoltată ilegal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Idei interesante pentru mânere și butoane pentru ușile de interior

Mânerele și butoanele pentru ușile de interior sunt detalii...

Târgoviște sărbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României 

Târgoviște se pregătește să celebreze cu mândrie Ziua Națională...

„Perspective florale” la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița invită publicul să...

CSM TÂRGOVIȘTE E ARBITRATĂ CORECT

După analizele efectuate de video-observatorii FR Baschet, Colegiul Central...
error: Conținutul este protejat!!