Țânțarii, purtători ai virusului West Nile

Date:

Țânțari purtători ai virusului West Nile au fost depistați recent în București, conform unor date transmise autorităților sanitare, dar și municipalității, fiind solicitată luarea de măsuri urgente
Surse din cadrul autorităților sanitare au declarat că țânțari comuni purtători ai virusului West Nile au fost depistați în urmă cu câteva zile, în contextul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral”.

Cum se manifestă infecția cu virusul West Nile
Infecția cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.În 80% din cazuri, persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături și erupții cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită.În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea și alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară.Site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile nu conține informații referitoare la cazuri de infectare cu virusul West Nile pentru anul acesta și nici pentru anul trecut, ultima raportare fiind din 2019.
Cele mai eficiente metode ca să te aperi de țânțari
Spray-uri repelente
Poate cea mai eficientă metodă de a ține țânțarii la distanță, aflată la îndemâna tuturor, este folosirea produselor repe-lente. În comerț există spray-uri, creme sau deodorante roll-on anti-tânțari, inclusiv destinate copiilor. Folosiți-le când mergeți în parc, la picnic sau când ieșiți pe înserat în zone cu vegetație! Prețurile sunt accesibile și variază de la 5 la 15 lei. Pentru protecție sporită pulverizați substanța pe brațe, pe picioare (dacă sunt descoperite), pe frunte și după lobul urechii. Evitați să dați pe față, pentru a nu ingera substanțele. Atenție! Nu folosiți produsele destinate adulților pentru protejarea de țânțari a copiilor. Pentru cei mici există deodorante sau soluții speciale, fără coloranți, parabeni sau ingrediente chimice de tip DEET.
Lămpi UV anti-insecte
Lămpile UV sunt „soluția finală” pentru insecte. Dacă nu aveți milă de însetatele înaripate și sunteți dispuși să cheltuiți cel puțin 40 de lei, atunci vă puteți proteja întreaga casă cu un astfel de echipament. Lămpile UV se alimentează la priza de 220 V și se instalează de regulă în apropierea ferestrelor deschise. Insectele, inclusiv țânțarii, sunt atrase de lumina degajată de neonul din interior. Când ating becul, țânțarii cad ca secerați, prin electrocutare. Pentru protecția celor din casă (inclusiv a animalelor de companie), lămpile UV sunt prevăzute cu grilaje metalice. Atenție! Nu lăsați aparatul în priză când plecați de acasă!
Plante care amețesc țânțarii
Plectranthus amboinicus (sau țânțărica) este cea mai eficace plantă în lupta cu țânțarii. Planta emană un miros intens, ca de tămâie, care nu e pe placul țânțarilor, motiv pentru care vor face cale întoarsă. Frunzele sale sunt consumate în unele state sub denumirea de oregano cubanez sau cimbrișor mexican. Planta se găsește la unele florării, în ghiveci, la prețuri cuprinse între 10 și 15 lei. Alte plante anti-țânțari sunt rozmarinul, lămâița, crăița și busuiocul, pe care le găsiți la florării sau chiar în supermarket.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

ECHIPA ETAPEI NU E PENTRU VOLEIBALISTELE DE LA CSM TÂRGOVIȘTE

Volei Alba Blaj a câștigat duelul pentru primul loc...

Idei interesante pentru mânere și butoane pentru ușile de interior

Mânerele și butoanele pentru ușile de interior sunt detalii...

Târgoviște sărbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României 

Târgoviște se pregătește să celebreze cu mândrie Ziua Națională...

„Perspective florale” la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița invită publicul să...
error: Conținutul este protejat!!