Primarul Municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a anunțat depunerea unui nou proiect pentru obținerea finanțării prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre o documentație pentru înlocuirea a 100 de platforme de colectare a deșeurilor menajere din oraș cu altele digitalizate. Vor fi achiziționate containere moderne, pentru facilitarea colectării selective, inclusiv pentru deșeuri biodegradabile, la care accesul se va face cu ajutorul unei cartele. Pe lângă acest element de noutate, perimetrele platformelor vor fi monitorizate video.
„Cartelele vor fi distribuite gratuit cetățenilor arondați platformei respective. Este un pas important în direcția colectării selective, pentru că reciclarea deșeurilor este un proces care nu se întâmplă de azi pe mâine. Este nevoie de conștientizare și putere de convingere”-a declarat primarul Cristian Stan.
Proiectul în discuție se numește ”Construirea de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor pe raza municipiului Târgoviște, județul Dâmbovița”, și a fost depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, COMPONENTA C3 – ”MANAGEMENTUL DEȘEURILOR”, INVESTIȚIA I1, ”Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune”, SUBINVESTIȚIA I1.B. – ”CONSTRUIREA DE INSULE ECOLOGICE DIGITALIZATE”.
Potrivit fișei tehnice, insula ecologică este un ansamblu de containere digitalizate destinate colectării separate a deșeurilor, iar accesul este asigurat pe bază de cartelă electronică.
Valoarea investiției este de 5.854.205 lei, iar în baza acesteia vor fi înființate 100 de insule ecologice digitalizate, fiecare insulă va avea în componență 5 containere pentru următoarele fracții: rezidual, plastic și metal, hârtie, sticlă și biodegradabil.
Platformele vor fi protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.
Tot cu finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență se dorește accesarea de fonduri pentru amenajarea unui centru de colectare prin aport voluntar. Obiectivul va fi amplasat la marginea orașului și vor putea fi depuse inclusiv deșeuri din construcții.