Pentru primul trimestru al anului 2016, managerii preconizează o relativă stabilitate a producţiei industriale, în marjă de -5%. Cele mai importante scăderi ale volumului producţiei sunt aşteptate în luna februarie, în special în industria metalurgică. Este estimată stabilitate atât la preţuri cât şi în ceea ce priveşte numărul salariaţilor. Situaţia este mai gravă în domeniu construcţiilor, unde restrângerea activităţii ar putea depăşi 35% în următoarele trei luni. Ca efect direct, există riscul închiderii temporare a peste 20% din locurile de muncă.
O tendinţa de relativă stabilitate a fost estimată pentru activitatea de comerţ unde, scăderea uşoară a preţurilor de consum ar putea avea ca efect creşterea volumului vânzărilor cu amănuntul. În acest caz se preconizează şi o creştere moderată a numărului de salariaţi.
În ceea ce priveşte cererea de servicii, pentru primul trimestru din 2016 se aşteaptă o creştere moderată, cu un maxim posibil de 6%. În consecinţă se poate vorbi despre stabilitate a numărului de salariaţi dar şi a tarifelor de facturare.
Tendinţe în evoluţia activităţii economice
Date: