Săptămâna aceasta la Târgovişte se desfăşoară acţiuni de dialog structurat cu tinerii în cadrul celui de-al VI-lea ciclu european al dialogului structurat.
Astfel, pe 5 şi 6 februarie au avut loc întâlniri şi ateliere de lucru pe tematica dialogului structurat, iar până la finele săptămânii va fi întocmit raportul ce urmează a fi înaintat către Grupul Naţional de lucru. Evenimentul este organizat de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Dâmboviţa, întâlnirile de lucru fiind găzduite de Centrul de Cercetări în Ştiinţe Politice şi Comunicare al Universităţii Valahia din Târgovişte.
Dialogul structurat este un instrument de comunicare reciprocă între tineri şi decidenţi în vederea implementării priorităţilor cooperării europene în domeniul politicilor de tineret la nivel naţional, regional şi local şi prin care este asigurată participarea tinerilor în procesul de elaborare a politicilor şi strategiilor europene.
La sesiunile organizate la Târgovişte au participat tineri din Târgovişte şi din judeţ, din mediul rural şi urban, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Elevilor şi ai organizaţiilor neguvernamentale precum şi reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor locale. În calitate de invitaţi la dezbateri au participat d-na Mihaela Tudorache -inspector în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Dâmboviţa şi lect. univ. dr. Pompiliu Alexandru – director Centrul de Cercetare în Ştiinţe Politice şi Comunicare din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte. Tinerii au avut a ocazia să-şi exprime punctul de vedere şi viziunea atât în ceea ce priveşte teme de interes general în plan european şi naţional dar şi aspecte de nivel local.
Principalele teme generale de discuţie au fost:
1. Rural vs. Urban
2. Educaţie, Rezultatele învăţării şi Piaţa Muncii
3. Media, Ştirile False (Fake News), Fără ură în exprimare (No Hate Speech)
4. Mediu şi Dezvoltare Durabilă
În ceea ce priveşte aspectele de interes general pe care tinerii le-au adus în discuţie, acestea se referă la sistemul de învăţământ rigid, lipsit de abordări de ordin practic şi adaptat nevoilor actuale privind piaţa muncii, problemele create de desfiinţarea şcolilor de arte şi meserii (şcolile profesionale) care au generat un impact negativ la nivelul întregii ţări (tinerii au cerut o măsură urgentă pentru reînfiinţarea acestor şcoli), lipsa unui dialog constant şi eficient între tineri şi factorii de decizie.
În ceea ce priveşte aspectele de nivel local aduse în discuţie de tinerii participanţi la sesiunile de dialog structurat, printre acestea se regăsesc: problemele create de nedecon-tarea transportului elevilor care fac naveta (deşi există această obligativitate legală), lipsa spaţiilor de desfăşurare a activităţilor extraşcolare (în spaţii închise şi în aer liber), intervenţii privind îmbunătăţirea condiţiilor de învăţământ făcute doar la colegii naţionale, nu şi la licee, slaba finanţare a proiectelor educaţionale de succes, o platformă online cu informaţii şi legi/reglementări privind tinerii, lipsa sau degradarea spaţiilor verzi (inclusiv intervenţia distructivă asupra copacilor printr-o aşa-zisă toaletare), rezolvarea problemei câinilor comunitari prin sterilizare şi construirea de adăposturi în paralel cu activităţi de adopţie (serviciul de ecarisaj actual fiind total ineficient), problemele create de înmulţirea excesivă a ciorilor, iluminatul nocturn ineficient şi generator de poluare luminoasă, măsuri privind restaurarea unor clădiri, măsuri concrete privind curăţenia în oraş şi sancţionarea celor care nu o păstrează (s-a punctat ineficienţa poliţiei locale în acţiuni la nivelul municipiului Târgovişte), transformarea stadionului actual în spaţiu natural pentru activităţi publice şi de recreere pentru tineri şi cetăţeni (odată cu construirea stadionului nou), dată fiind proximitatea Parcului Chindia.
Prezenţa invitaţilor la dezbatere a oferit posibilitatea informării tinerilor despre modalitatea concretă prin care aceştia se pot adresa instituţiilor şi autorităţilor locale în rezolvarea anumitor aspecte cu care aceştia se confruntă ca tineri şi cetăţeni.
În cadrul discuţiilor s-a hotărât ca formă imediată de dialog cu autorităţile şi instituţiile locale crearea unui Departament de Tineret în cadrul Consiliului pentru Transparenţă Locală Târgovişte (aşa cum s-a tras concluzia şi în cadrul seminarului de tineret organizat în luna noiembrie în cadrul Galei de Tineret Târgovişte 2017) şi demararea procedurilor privind înfiinţarea Consiliului Consultativ pentru Probleme de Tineret conform prevederilor Legii 350/2006 (Legea Tinerilor).
Sesiunile de dialog structurat cu tinerii organizate la Târgovişte au avut loc în cadrul unui proces de consultare a tinerilor desfăşurat printr-un proiect la nivel naţional de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş. Toate ideile şi opiniile tinerilor emise în cadrul acestor consultări vor fi centralizate în cadrul Grupului Naţional de Lucru privind Dialogul Structurat coordonat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi Consiliul Tineretului din România. Acestea vor sta la baza elaborării raportului de ţară al României privind al VI-lea ciclu al dialogului structurat, ce va contribui la elaborarea viitoarei strategii pentru tineret a Uniunii Europene, dar şi la dezvoltarea de politici naţionale şi locale de tineret pornind de la nevoile tinerilor.
Tinerii s-au exprimat! Dialog structurat cu tinerii la Târgovişte
Date: