În ultimele 24 de ore poliţiştii rutieri din Dâmboviţa au depistat trei bărbaţi în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice, deşi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest, aceştia au prezentat alcoolemii cu valori de peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind conduşi la spital pentru prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a îmbibaţiei alcoolice. În week-end-ul ce tocmai a trecut alţi doi şoferi au fost depistaţi sub influenţa alcoolului dar unii dintre ei şi sub influenţa drogurilor. Pe numele celor în cauză, au fost întocmite dosare penale pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului. Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice este una dintre cauzele producerii accidentelor de circulaţie.
Consumând alcool sau alte substanţe psihoac-tive, vă puneţi în pericol pe voi, pe ceilalţi participanţi la trafic, dar riscaţi să fiţi traşi la răspundere contravenţională, penală şi, după caz, la plata unor despăgubiri civile.
LEGEA INTERZICE CONSUMUL DE ALCOOL LA VOLAN:
„Conducătorii vehiculelor… sunt obligaţi să se supună testării aerului expirat şi/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea poliţistului rutier” – articolul 38 din O.U.G. 195 din
2002.
„Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge” – art. 88, alineat 6 din O.U.G. 195 din 2002.
„Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testaţi în trafic cu un mijloc certificat care indică prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice” – articolul 88, alineat 7 din O.U.G. 195 din
2002.
NU E OPŢIUNE, CI OBLIGAŢIE. REFUZUL
CONSTITUIE INFRACŢIUNE:
„Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere… de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psi-hoactive, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani” – articolul 341 din Codul Penal.
Tot mai mulţi şoferi, sub influenţa alcoolului şi a drogurilor sunt depistaţi de poliţiştii dâmboviţeni
Date: