Zilnic poliţiştii rutieri desfăţoară activităti privind verificarea legalitătii efectuării transportului de persoane. Se urmăreşte verificarea respectării graficelor de circulatie de către operatorii de transport licentiati, depistarea activitătilor ilegale de transport persoane prin curse regulate, verificarea valabilitătii asigurării de răspundere civilă auto, starea tehnică, respectarea reglementărilor privitoare la orele de conducere si de odihnă, precum si la viteza de deplasare. Poliţiştii dâmboviţeni de la rutieră au acţionat pentru verificarea legalităţii transportului de persoane.În cadrul acţiunilor, poliţiştii au constat o infracţiune şi au testat cu aparatul etilotest 386 de conducători auto.Poliţiştii au aplicat 353 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 10 pentru defecţiuni la sistemul de iluminare şi semnalizare, 91 pentru neportul centurii de siguranţă şi 129 pentru abateri în domeniul transportului de persoane, prevăzute de legi speciale.
De asemenea, au fost reţinute şase permise de conducere, dintre care trei pentru şofat sub influenţa băuturilor alcoolice.
Microbuzele destinate transportul şcolar, luate la verificat
Pentru siguranţa elevilor, poliţiştii rutieri din cadrul IPJ au verificat şi autovehiculele destinate transportului şcolar. Poliţistii au avut în vedere valabilitatea inspecţiei tehnice periodice, precum şi existenţa asigurării de răspundere civilă auto obligatorie. De asemenea, au fost verificaţi şi conducătorii auto dacă deţin atestat profesional, categoria corespunzatoare a permisului de conducere şi valabilitatea acestuia.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa reaminteşte faptul că, în cazul constatării, în mod repetat, a unor astfel de fapte, împotriva conducătorului auto este luată măsura sancţionării contravenţionale, cu amendă de la 1.000-5.000 lei, iar ca măsură complementară se dispune suspendarea dreptului de utilizare al autovehiculului, pe o perioadă de 6 luni, fiind reţinute plăcuţele şi certificatul de înma-triculare.În conformitate cu articolul 7 alin. 2 din Lg 38/2003- este interzis transportul public, contra cost, de persoane, cu un autoturism, fără a deţine pentru acesta, autorizaţie taxi valabilă.
Totodată, poliţiştii atrag atenţia celor care obişnuiesc să circule, în calitate de pasageri, cu astfel de autovehicule, cu privire la riscurile la care se expun şi le recomandă să opteze pentru mijloacele de transport public autorizate.
Transportatorii de persoane, în vizorul poliţiştilor dâmboviţeni
Date: