Premierul Victor Ponta s-a întâlnit recent cu preşedintele Traian Băsescu discutând şi despre posibli-tatea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, neprimind însă un răspuns clar din partea acestuia. Comasarea alegerilor prezidenţiale în acelaşi timp cu cele europarlamentare ar asigura o campanie electorală de doar 1-2 luni, evitându-se astfel situaţia în care România s-ar afla în perioadă electorală pe parcursul unui an întreg. „Este o idee, nu e nimic ascuns aici. Preşedintele nu mi-a dat un răspuns, nici nu avea cum aşa, imediat. Examinează ideea. Să nu stăm iar tot anul în alegeri, adică în mai să avem alegeri pentru Parlamentul European, în noiembrie alegeri pentru preşedinte. Ar fi extraordinar de bine pentru noi, ca ţară. Uitaţi-vă ce înseamnă un pic de stabilitate, apropos de modul în care ne împrumutăm, apro-pos de cursul euro-leu, apropos de discuţiile cu FMI, care până la urmă au fost mai uşoare decât se anticipa. Totul vine de la faptul că avem stabilitate şi că, neavând alegeri, oamenii sunt mult mai raţionali. Deci anul viitor, dacă există vreo posibilitate constituţională, o discutăm”, a răspuns Ponta.
Referitor la comasarea alegerilor, Crin Antonescu a spus că preşedintele Băsescu ar fi preferat organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare. Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, a declarat că USL ia în considerare varianta în care alegerile prezidenţiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu. El a explicat că numai în momentul în care încep discuţiile pentru modificarea Constituţiei va fi abordată concret posibilitatea unificării celor două tipuri de alegeri. „Bineînţeles că vor avea loc ulterior negocieri cu preşedintele României, dacă este dispus să-şi întrerupă mandatul în luna mai când vor fi alegerile europarlamentare, pentru că s-au decalat cu o lună la nivel european şi inclusiv în România – sau se va merge pe o formulă să se facă alegerile (prezidenţiale, n.r.) în luna mai şi să se preia mandatul la expirarea mandatului actualului preşedinte”.
Ideea nu este nouă şi nici nu aparţine USL-ului. Reamintim că preşedintele Traian Băsescu a lansat, în prima parte a anului 2012, propunerea către USL de a accepta revizuirea Constituţiei pe baza rezultatelor de la referendumul din 2009, privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, în schimbul scurtării mandatului sau la Cotroceni. Propunerea a fost reluată de câteva ori, dar în septembrie 2012, o declaraţie a consilierului prezidenţial, Cristian Diaconescu indica faptul că oferta preşedintelui nu mai este de actualitate. Mai înainte de septembrie 2012, în aprilie, acelaşi an, preşedintele Traian Băsescu trimitea o scrisoare celor trei lideri ai USL în care le solicita să aibă în vedere intenţia sa de a renunţa la doi ani de mandat, în schimbul respectării rezultatelor referendumului din 2009. Traian Băsescu invoca atunci varianta cuplării alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare din 2012. Pentru Boc totul e o şmecherie
Trebuie menţionată şi părerea fostul preşedinte al PDL, Emil Boc, care afirmă ca propunerea USL de devansare a alegerilor prezidenţiale cu câteva luni este „o smecherie”, în urma căreia România ar ajunge într-o situaţie nemaiîntâlnită în lume. El a declarat că USL vrea să-şi mărească şansa, prin tot felul de alternative, pentru funcţia de preşedinte al României: „Bineînţeles că sunt şmecheri şi vor să îşi maximizeze sub orice formă alegerile prezidenţiale din 2014. În şmecheria lor, cei de la USL au două alternative: cea de alegere a preşedintelui prin intermediul Parlamentului, propusă de unii din PSD şi PNL, prin care îşi securizează funcţia de preşedinte pentru că au majoritate, dar au o problema cu referendumul, sau soluţia să grăbească tot ce se poate grăbi, pentru ca uzura guvernării se produce în fiecare zi şi cu cât mai repede ar avea loc alegerile prezidenţiale, cu atât ar avea mai mari şanse să le câştige. Nicăieri în lume nu am întâlnit o situaţie în care să fie ales preşedintele în luna mai şi să intre în exerciţiu în luna decembrie. Pentru că aşa s-ar întâmpla la noi, am avea şapte luni doi preşedinţi, unul în exercitiu şi unul ales. Care ar avea legitimitate şi credibilitate în ţară? De la USL te poţi aştepta la orice”. Emil Boc a mai spus că doar în SUA preşedintele se alege în 3 noiembrie şi îşi intră în atribuţii în 20 ianuarie, „dar asta se face de 200 de ani”. „Să se aleagă în mai şi să intre în 20 decembrie, nu am întâlnit aşa ceva. Este produsul unui început de disperare în USL care îşi dă seama că începe să piardă teren în fiecare zi şi cu cât mai repede se fac aceste alegeri, cu atât mai bine pentru a-şi maximiza şansele”, a afirmat Emil Boc.
Va avea loc comasarea alegerilor europarlamentare cu cele prezidenţiale?
Date: