Febră, frisoane, tuse, durere de gât, nas înfundat, dureri musculare sau articulare, dureri de cap, oboseală. Simptomele gripei sunt bine cunoscute. Dar ele pot fi prevenite prin vaccinare. Din luna octombrie, cel mai târziu, se va schimba procedura de administrare a vaccinului antigripal, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.
Astfel, vaccinul antigripal care s-a găsit până acum în cabinetele medicilor de familie, unde ajungea distribuit de Ministerul Sănătății, va fi achiziționat de pacienți din farmacii, printr-un mecanism de compensare directă. Pacienții aflați în grupele de risc nu vor plăti niciun ban pentru vaccin, iar cei cu vârste între 50 și 65 de ani, fără boli cronice, îl vor putea cumpăra din farmacii compensat 50%.
Serul va putea fi procurat din farmacii, pe baza unei prescripții electronice de care vor beneficia doar pacienții asigurați. Pacienții cronici vor putea primi rețeta atunci când ajung la medicul de familie pentru ridicarea rețetei de tratament lunar. Dacă vaccinarea nu va avea loc imediat la medicul de familie, „pacientul trebuie să aibă o poşetuţă izotermă, împreună cu o baterie îngheţată, să îl transporte, să îl ţină în frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius, şi după aceea să-l transporte din nou la medicul de familie în aceleaşi condiţii. Practic, pacientul este responsabilizat, în ceea ce priveşte păstrarea lanţului de frig, astfel încât să ne asigurăm că produsul respectiv este eficace în continuare“, a explicat medicul