Vacile, mai poluante decât automobilele?

Date:

vacaOri lumea este foarte speriată de schimbările climaterice, ori pur şi simplu a înebunit. în urmă cu 100 de ani şi, dacă mergem cu mult înapoi în timp, chiar cu 200, 300 de ani, oamenii nu făceau nicio legătură între creşterea vitelor şi posibilele schimbări pe care acestea le-ar fi provocat mediului înconjurător. în urmă cu 2 ani de zile s-a făcut timid auzită părerea conform căreia creşterea vitelor ar provoca pagube incalculabile mediului înconjurător. Anul acesta americanii, nici nu se putea să fie alţii decât ei, au început să fie tot mai îngrijoraţi de extinderea creşterii vitelor. Este adevărat, tot ei recunosc că, sub aspect nutritiv, carnea de vită este foarte bogată în proteine. Tot ei recunosc că acest aliment, dacă este bine dozat, asigură într-o anumită măsură creşterea speranţei de viaţă. Dar, deoarece au ajuns totuşi să trăiască foarte bine, americanii au început să aibă şi alte preocupări decât cele legate de extinderea puterii lor de dominaţie şi influenţare a popoarelor planetei. Pe 21 iulie, revista „Proceedings of the National Academy of Sciences” a publicat un articol prin care se trăgea un posibil important semnal de alarmă în ceea ce priveşte creşterea vitelor, considerând că acestea pot să deterioreze destul de grav mediul înconjurător.
Astfel, pentru a creşte un bou sau o vacă, un fermier are nevoie de o suprafaţă de 28 de ori mai mare decât suprafaţa necesară pentru a creşte păsări, producând astfel ouă şi carnea necesară consumului. De asemenea, se atrage atenţia că un bou sau o vacă consumă de 11 ori mai multă apă decât celelalte animale. în plus, trebuie foarte multă apă pentru a iriga câmpurile unde creşte iarba necesară hrănirii bovinelor. Interesant este că la această concluzie au ajus cercetărorii din două instituţii, una Brad College din New York şi cealaltă Institutul de Ştiinţe Weizmann din Rehovot, din Israel. Şi evreii, şi americanii au constatat că un bou sau o vacă eliberează în atmosferă importante cantităţi de metan, un gaz cu efect de seră, fiind mult mai important în producerea acestui efect decât banalul dioxid de carbon emis de eşapamentul maşinilor. Sistemul digestiv al boului, respectiv al vacii, produce de cinci ori mai multe gaze decât celelalte animale crescute pentru consumul alimentar uman. Din această categorie, cele mai mari animale, vacile, necesită o cantitate de hrană ce trebuie furnizată pe o perioadă de timp foarte lungă pentru ca acestea să ajungă la greutatea optimă necesară consumului. Pe de altă parte, azotul care este emis în aer de balegă este şi el o sursă importantă ce poate provoca poluarea apelor, ducând astfel la apariţia „zonelor moarte” unde chiar nu mai există oxigen, acesta fiind complet înlocuit cu azotul emis de ceea ce se numeşte gunoiul de grajd.
Atât cercetărorii americani cât şi cei evrei, în urma cercetărilor, au observat că activitatea de creştere a vitelor contribuie cu 20% la creşterea emisiei de gaze cu efect de seră. Deşi s-a constatat că 7% din totatul consumului de carne îl reprezintă cea de vită, în Statele Unite şi Israel, oamenii de ştiinţă recomandă ca acest produs să fie înlocuit cu alte surse animale de proteine.
Americanii au constatat că dacă se înlocuieşte carnea de vită cu cea de porc, creşterea porcului va reduce cu aproape 600 de kilograme emisia de dioxid de carbon în atmosferă. Reducerea cu 600 de kilograme echivalează cu 232 de litri de benzină consumaţi. După cum afirmă Ken Caldeira, cercetăror specializat în problemele mediului înconjurător din cadrul Institutului Carnegie, din Wanshington, „500 de grame de carne de vită consumată produce mai mult gaz cu efect de seră decât consumarea a 3,8 litri de benzină”.
Pentru a junge la concluziile puţin îmbucurătoare, referitoare la consumul de carne de vită, cercetărorii au analizat sursele de apă şi cele de îngrăşământ natural pe care le-a pus la dispoziţie ministerul american al Agriculturii, Energiei şi al Afacerilor Interne, în perioada 20002010. Desigur a existat şi o reacţie destul de dură din partea crescătorilor de vite care au acuzat respectivele instituţii de cercetare că, în realitate, fac jocul con-curenţial al crescătorilor de porci şi de păsări.
Oricare va fi deznodământul, reamintim că totuşi oamenii trăiau parcă mai liniştiţi şi mai sănătos în toate secolele de până la cel în care trăim, fără să-şi mai pună problema poluării mediului înconjurător, negândindu-se că poluarea poate fi provocată şi de creşterea vitelor. Strămoşii noştri nu s-au gândit niciodată să stea la coada vacii şi să măsoare cantitatea de gaze pe care animalul le răspândea în aer. Ceea ce conta foarte mult în trecut era ca omul, dacă avea posibilitatea, să beneficieze de o hrană care să-i permită să trăiască cât mai mult posibil.
P.S.: singura soluţie n-ar fi o nouă revoluţie pentru ca boul şi vaca să nu mai polueze mediul înconjurător. Singura soluţie ar fi crearea unei noi rase de boi şi vaci permanent constipate. Dar, apropos, de ce oare oamenii de ştiinţă nu măsoară şi emisia de gaze a omului. Nu cumva gazele emise de om poluează mediul mai mult decât cele emise de bou? Oricum, din anumite puncte de vedere nu este nicio deosebire între un bou şi un om.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

ECHIPA ETAPEI NU E PENTRU VOLEIBALISTELE DE LA CSM TÂRGOVIȘTE

Volei Alba Blaj a câștigat duelul pentru primul loc...

Idei interesante pentru mânere și butoane pentru ușile de interior

Mânerele și butoanele pentru ușile de interior sunt detalii...

Târgoviște sărbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României 

Târgoviște se pregătește să celebreze cu mândrie Ziua Națională...

„Perspective florale” la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița invită publicul să...
error: Conținutul este protejat!!