Pentru a linişti spiritele, dar şi pentru a pune capăt oricăror speculaţii referitoare la viitorul politic al PDL-ul, preşedintele acestuia, Vasile Blaga, a declarat că nu susţine ideea alianţei cu PNL-ul, cu atât mai puţin perspectiva unei fuziuni cu liberalii pentru prezentarea unui candidat comun la prezidenţiale. Considerând că este un partid cu o identitate politică bine definită, Vasile Blaga a precizat că PDL-ul îşi va prezenta propriul său candidat la funcţia de preşedinte. Vasile Blaga a precizat parţial care va fi strategia partidului pe care-l conduce, dar a făcut şi unele aprecieri despre USL „(…) deocamdată toate partidele au nevoie de clarificări interne. Şi sunt în
In ceea ce priveşte prezenţa pedeliştilor în Parlamentul European, Blaga este de părere că unii dintre actualii europarlamentari PDL să nu se mai regăsească pe lista viitorilor europarlamentari din partea partidului pe care-l conduce, după ce va fi analizată activitatea fiecăruia, inclusiv pe cea a celor care aspiră să devină europarlamentar PDL: „Organizaţiile judeţene au termen două săptămâni pentru a-i transmite domnului secretar general Flutur propunerile, urmând ca noi să le prezentăm în Biroul Permanent Naţional. Evident, vom ţine cont de activitatea pe care au avut-o europarlamentarii noştri şi alţii care doresc să candideze atât la Bruxelles, cât şi în ţară. Pâna la urmă alegerile, inclusiv pentru europarlamentare, se ţin în România, aici se obţin voturi pentru a merge Bruxelles. De exemplu, în această campanie avem europarlamentari care au muncit extraordinar, în campania la nivel central, domnul Ungureanu, domnul Stolojan, doamna Elena Băsescu nu s-a mişcat două luni din Republica Moldova, deci oameni care au muncit foarte mult, pe alţii nu i-am văzut, pe mulţi nu i-am văzut, este adevărat. (… ) Este posibil ca la votul secret pe care îl vom avea pentru stabilirea listelor, că aşa procedăm noi în PDL, unii dintre cei care astăzi sunt europarlamentari să nu se regăsească, este posibil, criteri-această etapă toate partidele. Nu doresc spargerea USL, să ramână aşa. împreună au reuşit să transforme nemulţumirile poporului român în voturi, împreună să plătească. Nu fac parte dintre cei care cred că mâine dimineaţă se va sparge USL şi va fi extraordinar de bine şi că PDL-ul va câstiga puncte stând cu burta la soare. Va trebui în fiecare zi să arătăm derapajele de la tot ceea ce înseamnă democraţie ale acestui Guvern. în acest moment, după câte ştiu, PNL-ul are un candidat la Preşedinţie. Va avea şi PDL-ul”.
Referitor la aspecte de administraţie ce implică inevitabil, sub aspect decizional, şi o anumită reacţie, implicare politică, mai precis, referitor la schimbarea statutului parlamentarilor, aspect ce va avea impact în sfera de activitate a justiţiei, Vasile Blaga a fost ferm, spunând: „Partidul Democrat Liberal nu va între prinde şi nu va fi de acord cu niciun demers care obstrucţionează justiţia. Dar noi am aflat pe surse de demersurile USL. Este inacceptabil ca tu să pretinzi ca toate probele pe care procurorul le are să fie înaintate Biroului Permanent al Senatului sau al Camerei, după caz, ca să iei tu decizii acolo, în Birou, şi să fii mulţumit sau nemulţumit. Ce te califică pentru asta? Şi să poţi duce până la calendele greceşti cererea respectivă. Nu suntem de acord cu un astfel de demers. (… ) Nu suntem de acord nici cu cealaltă propunere, dacă le-am înţeles pe toate bine, (… ) ca să fie obligatorie pentru instituţiile statului decizia Biroului Permanent al Camerei sau al plenului, după caz, chiar în cazul în care un judecător a luat o anumită măsura, de exemplu, măsura arestarii nu o poate lua decât judecătorul, nu procurorul, procurorul propune, iar dacă nu este de Cameră sau Senatul, automat respectivul ar urma să fie pus în libertate. (… ) Mi se par lucruri ieşite din comun, care vor face din nou foarte mult rău României. Noi tot dăm vina pe statele membre, ce au cu noi, de ce vom avea un MCV prost, de ce nu se discută nici la întâlnirea informală de la Dublin a JAl-ului termenul pentru intrare în Schengen, măcar prima etapă, cu porturile şi aeroporturile? De aia, pentru că de fapt ne-o facem cu mâna noastră. După ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în cazul Diaconu, (…), de unde rapoarte pozitive pe justiţie? Nu vom avea”.
ile sunt stabilite de către partid. Dar nu am o ţintă vizavi de unul sau de altul. Dar sigur că este mai uşor să îţi anunţi candidatura pe o listă pentru 20.000 de euro pe lună, mi se pare mai interesant decât să te baţi într-un colegiu din Constanţa pentru o mie, mi se pare că e mai greu pe o listă decât uninominal”.
Desigur, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a făcut unele declaraţii publice referitoare la bugetul de stat, pe 2013: „în ţară nu se întâmplă nimic, ţara nu este guvernată. Suntem la mijlocul lui ianuarie şi încă nu avem buget. Probabil că nu îl vom avea decât la sfârşitul acestei luni. Premierul (… ) a încercat sa îndulcească prezentarea viitoare a unui buget în parlament, vizavi de care nu ştim care sunt măsurile de creştere economică, cât prognozează domnul Ponta creşterea economică, care va fi deficitul bugetar în 2013, care va fi rata inflaţiei”. De asemenea, Vasile Blaga a afirmat că PDL va depune amendamente referitor la indexarea pensiilor cu 4%: „Este o încălcare flagrantă a legii. Legea spune că pensiile trebuie indexate cu inflaţia, care este spre cinci, şi cu jumatate din creşterea salariului net pe economie”.