Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa, implementează în calitate de partener, proiectul „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!” 465/4/4/128038.
Proiectul are ca obiectiv general îmbunătăţirea şi dezvoltarea măsurilor şi serviciilor sociale în scopul prevenirii şi combaterii violenţei domestice la nivel naţional prin crearea şi dezvoltarea unei reţele naţionale inovative integrate de locuinţe protejate, grupuri de suport şi consiliere vocaţională, în scopul implementării unui program naţional de protecţie a victimelor violenţei domestice şi derularea unor campanii privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
Solicitantul, în cadrul acestui proiect este Agenţia Naţională Pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, iar partenerii locali sunt 42 de instituţii ale administraţiei locale.
Proiectul, în valoare totală de 51.080.375,72 lei, este cofinantat din FSE, Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritară 4: Incluziunea socială şi combaterea sărăciei, Obiectiv Specific 4.4: Reducerea numărului de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profe-sionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice. Acesta are o durată de implementare de 48 de luni, începând cu 04.03.2019.
În cadrul proiectului, în judeţul Dâmboviţa va fi creată o „Locuinţă protejată”, precum şi servicii integrate complementare de grupuri de suport şi cabinet de consiliere vocaţională pentru victimele violenţei domestice.
Scopul serviciului social „Locuinţă protejată” este asigurarea nevoilor sociale, creşterea calităţii vieţii şi promovarea incluziunii sociale, prin asigurarea asistenţei de specialitate pentru victimele violenţei în familie: găzduire cu capacitate redusă de până la 6 locuri, pe o perioadă de 12 luni, în funcţie de complexitatea cazului.
De asemenea, la nivelul judeţului vor fi înfiinţate servicii integrate complementare: grup de suport şi cabinet de consiliere vocaţională care vor furniza servicii atât pentru persoanele găzduite în locuinţa protejată, cât şi pentru alte victime din comunitate. Grupul de suport va avea şedinţe săptămânale cu aproximativ 10 victime/şedinţă pentru o perioadă de 6 luni/grup. Cabinetul de consiliere vocaţională va organiza şedinţe individuale cu minim 50 de beneficiari/an.
Valoarea cheltuielilor eligibile angajate pe perioada proiectului de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa este de 1.137.171,60 lei, din care contribuţia proprie este de 2%, în valoare de 22,743.43 lei.
Cererea de finanţare a fost semnată în data de 04.03.2019, iar prin Hotărârea Consiliului Judeţean Dâmboviţa nr. 43/24.04.2019, a fost aprobată implementarea şi finanţarea proiectului „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, la nivelul judeţului Dâmboviţa.
„Venus – împreuna pentru o viaţă în siguranţă!”
Date: