Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, prezent la Potlogi unde a avut loc procesiunea cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu

Date:

biserica potlogiLuni, 9 iunie, de Rusalii, la Biserica domnească din comuna dâmboviţeană Potlogi au fost aduse, într-o procesiune cu zeci de preoţi şi mii de credincioşi, moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Patriarhia Română a proclamat în mod oficial anul 2014 ca Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în cuprinsul Bisericii noastre. În acest an se împlinesc 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Domnitor al Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu, şi a celor patru fii ai săi Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi a sfetnicului lanache, care au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română în august 1992 şi sunt prăznuiţi în ziua de 16 August. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, moaştele martirului Constantin Brâncoveanu au fost aduse la Potlogi de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Bucureşti. Cu această ocazie, a fost resfinţită şi biserica Parohiei Potlogi, recent restaurată, ctitorie a Sfântului Voievod Martir. Delegaţia a fost condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi din ea a făcut parte şi părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Vechi din Capitală. Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a răspuns invitaţiei venită de la Arhiepiscopia Târgovişte şi a participat alături de oficialităţile judeţene, prefect, primari, dar şi parlamentarii dâmboviţeni, la procesiunea solemnă pentru res-finţirea Bisericii din Potlogi, ctitorie a voievodului martir Constantin Brâncoveanu. Biserica domnească de la Potlogi a fost recent restaurată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Anul Brâncoveanu este sărbătorit şi la Complexul Cutural de la Potlogi, acolo unde se află Palatul şi Biserica Domnească, ctitorii brâncoveneşti de mare valoare artistică.nifon si dragnea Comuna dâmboviţeană Potlogi a intrat în istorie după anul 1679, când peste „Potlogii”, moşia vechiului postelnic Dima şi a jupânesei Dragna, a devenit proprietar Constantin Brâncoveanu, mare spătar. Palatul de la Potlogi este singurul palat brâncovenesc autentic, chintesenţa arhitecturii brâncoveneşti. Palatul a fost ridicat de Brâncoveanu în anul 1698, pentru fiul său cel întâi născut şi moştenitor, Constantin, urmând să fie folosit ca loc de popas pe drumul dintre cele două curţi, de la Bucureşti şi Târgovişte.
Biserica, prima ctitorie ecleziastică de curte a lui Constantin Brâncoveanuadrian tutuianu
Aici, Constantin Brâncoveanu a făcut şi prima sa ctitorire – Biserica „Sfântul Dumitru”, care se păstrează şi astăzi şi căreia localnicii îi spun „Biserica Mare”. Lăcaşul de cult din prezent nu mai seamănă foarte mult cu cel al lui Brâncoveanu pentru că în 1904, în vremea regelui Carol I, sau făcut lucrări de refacere şi s-a modificat arhitectura, cum ar fi adăugarea unei noi turle pentru mai multă lumină. Cea mai mare distrugere a fost însă acoperirea vechii picturi bisericeşti bizantine cu una nouă, considerată modernă la vremea aceea. fn prezent, biserica a fost refăcută aproape în totalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Idei interesante pentru mânere și butoane pentru ușile de interior

Mânerele și butoanele pentru ușile de interior sunt detalii...

Târgoviște sărbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României 

Târgoviște se pregătește să celebreze cu mândrie Ziua Națională...

„Perspective florale” la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița invită publicul să...

CSM TÂRGOVIȘTE E ARBITRATĂ CORECT

După analizele efectuate de video-observatorii FR Baschet, Colegiul Central...
error: Conținutul este protejat!!