Vindem grâu şi importăm cocă congelată: Deficit comercial cu aproape 25% mai mare în comerţul alimentar

Date:

Potrivit datelor actualizate la sfârşitul anului trecut, România a înregistrat un deficit de 1,4 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu peste 24% faţă de 2018, când acesta s-a cifrat la 923,44 milioane de euro. Exporturile s-au majorat cu aproape 6%, însumând 4,28 miliarde de euro, însă importurile au crescut cu 9,3%, până la 5,43 de miliarde de euro. De remarcat faptul că, în perioada analizată, cantitatea totală de produse agroalimentare exportate în ţările intra şi extra comunitare a fost aproape dublă faţă de cea a importată, însă România continuă să exporte cu precădere materii prime şi aduce din import produse procesate cu valoare adăugată mare.
Conform datelor MADR, importurile de carne de porc au crescut atât cantitativ cât şi valoric faţă de aceeaşi perioadă din 2018, ocupând în continuare prima poziţie în topul produselor impor-tate.Astfel, în perioada 1 ianuarie -31 august au fost importate 179.079 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 362,39 milioane de euro, în timp ce în 2018 s-au adus de pe piaţa UE şi din ţări terţe 169.795 tone, în valoare de 312,46 milioane de euro.
De asemenea, s-au majorat şi importurile de produse de brutărie, patis

erie şi biscuiţi, de la 93.816 tone, în valoare de 194,98 milioane de euro, la 102.851 tone şi 221,07 milioane de euro cheltuiţi pe aceste produse în 2019.
În ceea ce priveşte exporturile, România rămâne tributară sărăciei în ce priveşte procesatorii, industria alimentară în general. Ca dovadă continuă să obţină cele mai mari încasări din livrarea cerealelor în spaţiul intra şi extra comunitar, pe primul loc situându-se şi în acest an grâul şi meslinul, cu o valoare de 820,07 milioane de euro şi o cantitate de peste 4,4 de milioane de tone. În aceeaşi perioadă din 2018 s-au consemnat exporturi de 4,12 milioane de tone de grâu şi meslin, în valoare de 709,58 milioane de euro. Porumbul ocupă locul al doilea cu 2,93 milioane de tone şi încasări 584,32 milioane de euro.
Ministerul Agriculturii precizează că analiza balanţei comerciale cu produse agroalimentare pentru anul 2019 arată deficite comerciale la carne şi organe comestibile, lapte şi produse lactate, legume şi fructe, dar şi la preparatele pe bază de cereale.
Pe de altă parte, în intervalul menţionat, se înregistrau excedente comerciale, la exportul de cereale, animale vii, seminţe şi fructe oleaginoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ce servicii oferă un detectiv particular și cum te pot ajuta?

Când vine vorba de situații delicate care necesitată discreție...

Servicii SEO: Ghid Complet pentru Creșterea Vizibilității Online

Într-o lume digitalizată, vizibilitatea pe internet este esențială pentru...

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...