Este destul de greu să scrii despre o acţiune de combatere a violenţei, când, cu doar câteva zeci de ore în urmă, viaţa unui tânăr a fost curmată prin violenţă.
Şi, totuşi, echipa de proiect „Dincolo de aparenţe”, alcătuită din agent principal de poliţie Bucuroiu Victor, comisar şef de penitanciare Adrian Vulpescu, comisar de penitenciare Cristian Borcănescu, Camelia Herea – director adjunct Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni, cărora li s-a alăturat comisar şef Zepişi Danil – adj al inspectorului şef al IPJ Dâmboviţa, elevi şi studenţi din cadrul unităţilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne (Stroe Răzvan, Răducanu Irina, Rotaru Florin, Cârstea Adrian), a ţinut să fie alături de elevii târ-govişteni, îngroziţi şi neliniştiţi de tragicul eveniment petrecut la Colegiul Naţional „Ion Ghica” din Târgovişte.
Amfiteatrul Colegiului Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” a fost luat cu asalt de către elevii acestei prestigioase unităţi de învăţământ pentru a-şi satisface o curiozitate şi pentru a primi răspuns la întrebările ce acum au devenit mai numeroase. În primul rând au fost curioşi să ştie cam ce le poate spune un om care vine dintr-un mediu închis la propriu – Penitenciarul Găeşti.
Şi astfel, Silviu (40 ani), care execută o pedeapsă privativă de libertate, le-a povestit elevilor despre anturajul nepotrivit care duce inevitabil la un deznodământ tragic, despre greşelile lui personale, despre cum a reuşit să-şi „cumpere un bilet doar dus” pentru o cursă spre un loc unde şi-a petrecut o perioadă lungă de timp din viaţa sa.
Cum era de aşteptat, discuţiile au condus spre tragicul eveniment care a avut loc la începutul acestei săptămâni în apropierea unităţii de învăţământ, iar elevii au dorit să afle, asaltând cu întrebări, ce pot face când apar astfel de probleme, cum să procedeze. Agent şef principal Victor Bucuroiu, din cadrul Poliţiei de Proximitate, a ţinut să precizeze: „(…) Poliţia nu dă reţete despre cum să se comporte un tânăr în societate, indiferent de locul unde se află. Nu se poate stabili într-un mod unitar o procedură anume pentru a rezolva o problemă. Totul depinde de om, de caracterul lui. Dacă vrea violenţă, găseşte violenţă, dacă vrea pace, găseşte pace”.
Toată echipa de proiect i-a îndemnat pe tineri să procedeze cu calm, să răspundă cu forţa cuvântului, să dea dovadă de responsabilitate, să se implice în problemele societăţii.
Claudiu Petre, senior al Consiliului Naţional al Elevilor, ex-preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Dâmboviţa, a concluzionat la final, pentru colegii săi: „Găsiţi-vă propria reţetă, trebuie să vă implicaţi în acţiuni civice şi să schimbaţi societatea în care trăim”.
Următoarea întâlnire s-a desfăşurat în sala de sport a şcolii „Ioan Alexandru Brătescu- Voineşti”, unde elevii s-au întâlnit cu Cristi (de 33 ani), „locatar” pentru o perioadă de timp al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Mărgineni. În momentul în care le-a mărturisit celor aproape 140 elevi că a fost condamnat pentru trafic şi consum de droguri, a fost realmente asaltat cu întrebări gen „cum?”, „de ce?”, „ce a simţit când consuma?” etc.
La finalul întâlnirii, comisar şef Zepişi Danil, adj. al inspectorului şef al IPJ Dâmboviţa, le-a cerut tinerilor elevi, cadrelor didactice, să se implice, să adopte un mod de viaţă sănătos, responsabil, lipsit de violenţă, de cuvinte murdare, să se ajute, să fie înţelepţi pentru că violenţa naşte violenţă şi nimeni nu doreşte să se repete tragicul eveniment ce avut loc la începutul săptămânii.
Violenţa aduce monştri printre noi
Date: