Sezonul infecţiilor respiratorii şi al gripelor a început. Vestea bună este aceea că, până la momentul de faţă, nu sa înregistrat, în judeţul Dâmboviţa, nici un caz de gripă. Amintim faptul că Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, prin Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control a Bolilor Transmisibile a implementat şi derulează, în perioada sezonului rece, supravegherea infecţiilor respiratorii acute, pneumoniilor şi a gripei, în conformitate cu Metodologia de supraveghere a gripei, infecţiilor acute respiratorii şi a infecţiilor respiratorii acute severe, emisă de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti. Sfaturile Ministerului Sănătăţii pentru această perioadă a anului
Evitarea aglomeraţiei, autoizo-larea în cazul semnelor de boală respiratorie, utilizarea şerveţelelor nazale, spălatul frecvent al mâinilor, alimentaţie corect echilibrată, îmbrăcăminte adecvată sezonului sunt primele recomandări pe care le au medicii de familie pentru populaţie, în vederea evitării îmbolnăvirilor.
De asemenea, este recomandată utilizarea, la sfatul medicului, a mijloacelor de prevenţie specifică prin vaccinare anti-gripală (în primul rând a persoanelor identificate cu risc de complicaţii), prezentarea la medicul de familie, cât mai rapid după instalarea simptomatologiei respiratorii cu febră, evitarea utilizării excesive, în cazuri nejustificate, a prezentării directe la serviciile de urgenţă din spitale şi solicitarea serviciilor de ambulanţă.
În perioada imediat următoare, se impune supravegherea populaţiei şi managementul cazurilor de viroze respiratorii şi gripă, raportarea conform reglementărilor a morbidităţii, raportarea telefonică imediată a cazurilor severe de gripă, respectiv triajul corect al cazurilor de viroze pentru recomandarea tratamentului la domiciliu, la spital sau la serviciile de terapie intensivă.
În ceea ce priveşte medicii de familie, aceştia ar trebui să intensifice monitorizarea persoanelor cu risc cunoscut, în special a copiilor cu vârste cuprinse între 0-4 ani şi a gravidelor, precum şi îndrumarea acestora, în timp util, către eşalonul de îngrijiri medicale adecvat cazului.
Virozele îşi fac simţită prezenţa
Date: