De Ziua Europei, în 2020, instituţiile UE aduc un omagiu online numeroşilor europeni care, din solidaritate, îi ajută pe ceilalţi europeni să facă faţă crizei cauzate de coro-navirus. În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea şi unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman. În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.Viziunea sa era de a crea o instituţie europeană care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este con
siderată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Proiectul european, iniţiativă de acum 70 de ani a ministrului Robert Schuman, trebuie să continue la fel de puternic ca o garanţie a dezvoltării si prosperităţii noastre.
9 mai reprezintă si un prilej de reflecţie pentru noi toţi de a incerca să fim mai buni si de a respecta valorile europene. Respect pentru curajul si determinarea inaintasilor nostri care, cu gandul la generatiile viitoare, au creat familia europeană din care facem parte si noi.
Românii au motive să se mandreasca cu valorile, unicitatea, mostenirea culturala a generatiilor trecute si cu tot ce au contribuit la proiectul european.
La multi ani, Europa!