Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale sărbătorită de ISU Dâmbovița 

Date:

ISU Dâmbovița a marcat pe 13 octombrie, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale care  a fost desemnată prin Rezoluţia 64/2009 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Conform terminologiei adoptate, prin dezastru se înţelege o gravă întrerupere a funcţionării unei societăţi, generând pierderi umane, materiale, sau modificări nefaste ale mediului, care nu pot fi refăcute prin resursele acestuia. Prin dezastre naturale se înţeleg fenomenele naturale de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă, provocând pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale şi degradarea mediului ambiant.

Este cunoscut faptul că 90% din toate calamităţile naturale sunt legate de vreme, climă şi apă. Statistica arată că numărul total de calamităţi naturale, inclusiv cele hidrometeorologice sunt în creștere atât ca frecvență, cât și în intensitate. Astfel de fenomene meteorologice duc la creșterea numărului de victime, dar și la pagube materiale semnificative.

Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să fie informată. Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţi omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale.

Reducerea riscurilor dezastrelor constituie o responsabilitate comună atât a autorităţilor, instituţiilor, cât şi a cetăţenilor. Doar printr-o implicare reală şi conjugată putem împiedica transformarea riscurilor în dezastre.

Pentru prevenirea, diminuarea şi reducerea riscurilor dezastrelor naturale, la nivelul judeţului, I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa s-a desfăşurat o gamă variată de activităţi, dintre care cele mai semnificative sunt:

– convocări şi instructaje de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă cu factorii care au responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă;

– exerciţii cu serviciile voluntare/private pentru situaţii de urgenţă privind pregătirea pentru intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă;

– concursurile cercurilor tehnico-aplicative de elevi „Prietenii Pompierilor” şi a celor cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa”;

– concursurile profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă;

– activităţi de pregătire şi informare a populaţiei, prin organizarea unor puncte de informare preventivă şi documentare;

– activităţi informativ – educative la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ.

Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență “FII pregătit” (https://fiipregatit.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cosmetice coreene pentru ten cu pigmentare

Pigmentarea pielii, inclusiv petele întunecate și tonul neuniform, poate...

REMIZĂ ÎN ANONIMAT

Stadionul Steaua a găzduit, marți seară, ultimul meci al...

VĂTAVU, MULȚUMIT DE PUNCTUL SCOS ÎN GHENCEA

Steaua a remizat, pe stadionul Ghencea, scor 1-1, cu...

CHINDIA SMULGE UN PUNCT PE TERENUL STELEI

Steaua București - Chindia Târgoviște 1-1 (1-0) Stadion: Ghencea. Au marcat:...
error: Conținutul este protejat!!