Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge este sărbătorită în întreaga lume pe 14 iunie. Acest eveniment este un moment de recunoştinţă faţă de donatorii de sânge, dar şi o sensibilizare a celor care pot dona. Tema campaniei din acest an este „Sângele sigur salvează vieţi”, iar campania se desfăşoară sub sloganul „Donează şi fă lumea un loc mai sănătos”.
Prin intermediul campaniei, se doreşte accesarea cât mai multor persoane din întreaga lume să devină salvatori de vieţi, oferind voluntariat pentru a dona sânge în mod regulat.
Obiectivele campaniei
- să sărbătorească şi să mulţumească persoanelor care donează sânge şi să îi încurajeze pe cei care nu au donat încă sânge să înceapă să o facă;
- să evidenţieze necesitatea unei donări de sânge, pe tot parcursul anului;
- să concentreze atenţia asupra contribuţiei pe care donatorii o aduc întregii comunităţi;
- să demonstreze necesitatea accesului
universal la transfuzia de sânge sigură şi să ofere sprijin pentru rolul său în furnizarea de îngrijiri medicale eficiente şi în atingerea obiectivului de acoperire a sănătăţii universale;
- să mobilizeze sprijin la nivel naţional, regional şi global între guverne şi partenerii de dezvoltare pentru a investi, consolida şi susţine programele naţionale de sânge.
Ţara noastră se confruntă în fiecare vară cu o criză acută de sânge. Numărul donatorilor scade alarmant, aşa că operaţiile sunt amânate, iar urgenţele
sunt cu greu acoperite. Medicii şi pacienţii fac apel la populaţie să doneze. O pungă de sânge poate salva trei vieţi. Doar 1,7% dintre romani donează sânge. Suntem, astfel, pe ultimele locuri în Europa la numărul de donatori de sânge.
Dacă aveţi între 18 şi 60 de ani, peste 50 de kg, puls regulat şi nu aţi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni, mergeţi să salvaţi vieţi! Puteţi dona la centrele de transfuzie judeţene, iar în Capitală sunt deschise patru centre.