Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale

Date:

Data de 10 octombrie marchează Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. Această sărbătoare a fost stabilită în anul 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală. Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale doreşte să crească gradul de conştientizare, la nivel mondial, în privinţa sănătăţii mintale. În Articolul 1 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului se afirmă că „toate fiinţele umane se nasc egale în demnitate şi în drepturi”. Preambulul Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi prevede că „discriminarea împotriva oricărei persoane pe bază de handicap constituie o încălcare a demnităţii şi a valorii persoanei umane”, menţionează site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Mesajul ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale
Este timpul de a vorbi deschis despre sănătatea mintală, este timpul să creştem gradul de conştientizare şi educare, la nivel naţional, în privinţa acestui domeniu.
Anul acesta au existat mai multe evenimente nefericite care au tras un semnal de alarmă cu privire la sănătatea mintală.
Sunt multe de făcut în acest domeniu. Lucrăm la strategia şi a planului de măsuri sectorizat, dar care vor fi finanţate, pentru că altfel munca noastră nu va avea finalitate. Lucrăm şi la standardizarea procedurilor operaţionale în spitalele de psihiatrie. Am stabilit întâlniri între specialişti din comisia de specialitate a MS, reprezentanţi OMG-uri, medici pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru modificarea Legii Sănătăţii Mintale şi a programelor de tratament. Este nevoie de formarea continuă a pregătirii personalului care lucrează în secţiile de psihiatrie care au un specific aparte, dar şi de conştientizarea populaţiei, deoarece există încă fenomenul de stigmă pentru aceşti pacienţi.
Anul acesta am finalizat controlul în toate unităţile sanitare care ne arată exact unde suntem şi ce avem de făcut pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale şi a îngrijirii de care au nevoie aceşti bolnavi. Pentru prima oară vom deschide linii de finanţare şi atragerea de fonduri europene şi în domeniul psihiatriei, specialitate care nu a beneficiat de astfel de facilităţi până în prezent.
Numeroşi factori de natură socială, demografică, psihologică sau biologică contribuie la menţinerea sănătăţii mintale a unei persoane.
Aştept concluziile discuţiilor dintre profesionişti şi societatea civilă şi voi lua imediat măsurile necesare care se impun. Cazul bolnavului cu afecţiuni psihice necesită o abordare multidisciplinară. Deseori aceste cazuri, în special cele cronice, exced sfera medicală şi devin cazuri sociale. De aceea, susţin prima propunere făcută de specialişti care vizează înfiinţarea unui grup de lucru interministerial, alcătuit din reprezentanţi ai mai multor ministere şi instituţii publice, cu putere de decizie, ca, de exemplu, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, cel de Interne sau Ministerul Afacerilor Externe – CEDO, care să elaboreze strategia şi planul de măsuri care să identifice toate soluţiile necesare domeniului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Idei interesante pentru mânere și butoane pentru ușile de interior

Mânerele și butoanele pentru ușile de interior sunt detalii...

Târgoviște sărbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României 

Târgoviște se pregătește să celebreze cu mândrie Ziua Națională...

„Perspective florale” la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița invită publicul să...

CSM TÂRGOVIȘTE E ARBITRATĂ CORECT

După analizele efectuate de video-observatorii FR Baschet, Colegiul Central...
error: Conținutul este protejat!!