Ziua Naţională a României sărbătorită grandios la Târgovişte

Date:

defilareZiua de 1 decembrie a fost stabilită ca Ziua Naţională a României în 1990, prin legea nr. 10 din 31 iulie.
Până la această dată, Ziua Naţională a României era 23 august. Atunci se sărbătorea Ziua Insurecţiei Armate Antifasciste, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste şi arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în 1944. Iar înainte de această dată, Ziua Naţională a României se celebra la 10 mai, pentru a marca proclamarea independenţei   de   stat a României, dar şi transformarea Principatelor Romane Unite în Regatul României.
Alegerea zilei de 1 decembrie a făcut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, în 1918, respectiv la Proclamaţia de la Alba lulia. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transil-vaneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acţiuni unioniste din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).
Ieri, sute de târgovişteni au luat cu asalt Piaţa Tricolorului pentru a participa la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României. Oficialităţile, reprezentate de Victor Sanda, prefectul judeţului Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu-preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ciprian Prisăcariu – viceprimarul Municipiului Târgovişte, IPS Nifon Arhiepiscopul Târgoviştei, oameni politici ai momentului, şi foarte mulţi târgovişteni au luat parte la întreaga ceremonie dedicată acestei zile speciale.
După slujba religioasă oficiată în memoria celor care sau jertfit pentru ţară, prefectul judeţului a transmis mesajul primului-ministru, Victor Ponta, cu ocazia Zilei Naţionale:
„La mulţi ani, România! Astăzi, de 1 decembrie, îmi doresc să avem înţelepciunea celor care, la 1918, au înţeles cât de important este să fim solidari, să fim uniţi într-o singură naţiune. Îmi doresc să privim spre viitor, să depăşim ura şi dezbinarea, şi să construim împreună proiectul de ţară care să ne unească, să ne mobilizeze şi să ne facă din nou să fim mândri de România.
Acum este momentul să construim ceea ce ne dorim de atâţia ani: o Românie Puternică, cu instituţii eficiente, cu o economie funcţionala şi o societate dreaptă şi echitabilă. Este ceea ce, în urmă cu 95 de ani, îşi doreau şi înaintaşii noştri să fondeze şi să lase urmaşilor lor.
Avem toate motivele să fim mândri de prezentul nostru, de locul în care am ajuns azi! Trebuie să fim mândri de toţi cei care au ridicat drapelul României în lume, fie că vorbim de performeri, sportivi cu mari performanţe, cercetători sau inventatori; elevii şi studenţii olimpici, medaliaţi la competiţii externe sau artişti premiaţi. (… )
Trebuie să fim mândri că parcursul nostru în Europa şi pe plan internaţional devine unul tot mai solid. Acest an marchează începerea unui amplu proces de reafirmare a poziţiei noastre în lume, un proces prin care România îşi regăseşte punţile de legătură cu Europa, SUA şi cu alţi prieteni istorici din toate colţurile lumii.
Şi, ca un mesaj special, trebuie sa fim mândri că fraţii noştri din Republica Moldova urmează acelaşi parcurs ca şi noi, spre Europa, în care ne vom regăsi împreună în anii următori.
Toşi aceşti paşi ne duc către momentul în care vom sărbători 100 de ani de când România este unită. La 95 de ani de la Marea Unire, avem datoria să înaintăm pe calea unităţii, a construcţiei, a unei societăţi demne şi puternice. Să privim spre viitor, să dăm noilor generaţii un nou proiect, un nou sens, o nouă speranţă. Să ne propunem ca în următorii ani să continuăm pe acest drum, un drum pe care îl privesc cu speranţă, pentru ca avem suficiente motive sa fim optimişti şi încrezători în forţele noastre. (…)
Mesajul pe care-l transmit azi tuturor românilor este unul de unitate, într-o zi în care trebuie să fim mândri de trecutul nostru, mândri de ceea ce suntem azi, mândri de ceea ce putem deveni!
La mulţi ani, România!
La mulţi ani românilor de pretutindeni!”, a precizat Victor Sanda.
De asemeni şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu a transmis mesajul său către dâmboviţeni, îndemnînd la unitate şi apreciind eforturile pe care aceştia din urmă le-au făcut pentru a depăşi actual situaţie economică. După rostirea alocuţiunilor au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor din Piaţa Tricolorului şi a urmat parada militară. Acţiunile Zilei Naţionale a României au fost încheiate la Târgovişte aseară, prin Ceremonia de retragere cu torţe la care au participat 100 de militar din unităţile Garnizoanei Târgovişte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița