Ziua Siguranţei pe Internet (Safer Internet Day) este marcată anual, începând din 2004, în luna februarie (prima zi de marţi), în mai multe ţări ale lumii, în scopul promovării utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor.
Ziua Siguranţei pe Internet 2019, sărbătorită în peste 100 de ţări din toată lumea, se desfăşoară anual sub egida reţelei europene „INSAFE” -European Safer Internet Network, Organizatorii doresc să scoată în evidenţă utilizarea pozitivă a tehnologiei, rolul pe care îl joacă în viaţa fiecăruia dintre noi şi face apel la tineri, părinţi, profesori, asistenţi sociali, companii, politicieni, oameni ai legii să se unească pentru un internet mai bun.
Sloganul campaniei din acest an, „împreună pentru un internet mai bun”, este o chemare la acţiune pentru ca toate părţile interesate să-şi unească forţele şi să îşi îndeplinească misiunea în crearea unui internet mai bun pentru toată lumea, şi în special pentru utilizatorii tineri.
în fiecare zi, milioane de oameni folosesc internetul. Informaţii, tranzacţii online, emailuri, jocuri, muzică, activităţi pe care majoritatea dintre noi le depunem online. Din păcate, există şi oameni care profită de tot acest trafic, reuşind să fure informaţii personale şi confidenţiale. Copiii şi adolescenţii sunt printre cei mai mari consumatori de internet, chat online, messenger. însă, în afara informaţiilor interesante şi a multitudinii de jocuri, internetul este plin şi de informaţii inadecvate şi de pericole, iar copiii pot fi expuşi intenţiilor răuvoitoare ale unor persoane.
Una dintre cele mai mari primejdii la care se expun copiii şi adolescenţii când accesează Internetul în lipsa părinţilor este hărţuirea online. Când primesc mesaje cu conţinut sexual sau ameninţări, copiii se ruşinează sau se sperie şi cred că spunând părinţilor vor înrăutăţi situaţia. Sub adăpostul relativ al anonimatului, la care se adaugă riscul relativ scăzut de a fi identificaţi şi prinşi, indivizii periculoşi devin tot mai îndrăzneţi faţă de minori.
În România, Ziua siguranţei pe Internet a fost marcată pentru prima dată în 2008, iar de atunci se sărbătoreşte în fiecare an prin evenimente precedate de un concurs naţional de proiecte adresat tuturor elevilor din ţară, şcolilor, grădiniţelor şi voluntarilor, urmat de premierea celor mai bune proiecte participante.
Pentru o navigare în siguranţă, amintim câteva reguli, anume că persoanele pe care nu le cunoşti sunt persoane străine, ele pot fi altcineva decât ceea ce pretind că sunt, internetul este ca un loc de joacă unde copiii se poartă frumos unul cu celălalt, însă fără a dezvălui adresa sau datele personale. Totodată, în special copiii şi adolescenţii, dacă simt că este ceva în neregulă cu persoanele cu care comunică, trebuie să se adreseze părinţilor sau altor adulţi în care au încredere.
Copiii şi adolescenţii să nu uite că nu trebuie să dezvăluie nimănui parolele conturilor, să nu ofere persoanelor întâlnite pe internet informaţii despre familie, poze, numere de telefon sau informaţii cu privire la locul de muncă al părinţilor. De asemenea, întrucât internetul este un spaţiu public la care oricine are acces, trebuie acordată atenţie postărilor de pe reţelele de socializare. În acelaşi timp, nu toate site-urile sunt potrivite tinerilor şi trebuie acordată maximă atenţie informaţiilor citite, care trebuie verificate şi din alte surse.
Ziua Siguranţei pe Internet
Date: