FESTIVALUL NAŢIONAL „ION DOLĂNESCU” A DEPĂŞIT CU MULT AŞTEPTĂRILE

Date:

ion dolanescuLa finalul săptămânii trecute, în organizarea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Centrului Judeţean de Cultură, Primăriei Municipiului Târgovişte şi a fundaţiei „Ion Dolănescu”, a avut loc prima ediţie a Festivalului Naţional „Ion Dolănescu”. La startul concursului s-au aflat 26 de tineri, solişti vocali din multe zone ale ţării dar, iar în urma preselecţiei ce a avut loc la Bucureşti, doar 15 au fost selecţionaţi. Fiecare concurent a interpretat două piese – la alegere un cântec inedit cu acompaniament de orchestră sau o doină/baladă fără acompaniament, din repertoriul tradiţional al zonei etnofolclorice pe care o reprezintă, şi un cântec popular din repertoriul lui Ion Dolănescu. Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra Fundaţiei Culturale „Ion Dolănescu” -Doina Basarabiei, conducător artistic Valeriu Caşcaval. Au urcat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgovişte, pentru a susţine recitaluri, nume de marcă ale muzicii populare româneşti, oameni care i-au fost apropiaţi regretatului artist, oameni cu care a împărţit scena sau studiourile de înregistrări: Irina Loghin, Tiberiu Ceia, Nicolae şi Constantin Dolănescu, Arsenie Botnaru, Gheorghe Palcu, Simona Dinescu, Nelu Vlad, Doiniţa şi lonuţ Dolănescu, soprana Leontina Văduva – sora lui lonuţ Dolănescu, tenorul Florin Georgescu, Ansamblul „Cununa Carpaţilor”, Gavriil Prunoiu şi Grupul vocal bărbătesc „Doruri muscelene”. Marea absentă a evenimentului a fost Maria Ciobanu, care, din motive de sănătate, nu a putut fi prezentă.
În prima zi a festivalului a fost lansat CD-ul „Best Of Ion Dolănescu”, iar în cea de a doua zi, volumul „Un veac de dor matern”, sub semnătura scriitorului basarabean Ion Proca. În cea bătesc „Doruri muscelene”. Marea absentă a evenimentului a fost Maria Ciobanu, care, din motive de sănătate, nu a putut fi prezentă.
În prima zi a festivalului a fost lansat CD-ul „Best Of Ion Dolănescu”, iar în cea de a doua zi, volumul „Un veac de dor matern”, sub semnătura scriitorului basarabean Ion Proca. În cea Dolănescu – Iuliana Adriana Iordache (Bezdead, Dâmboviţa), Locul I – Iuliana Mihai (Giurgiu) şi Irina Birou (Gorj), Locul II – Liviu Olteanu (Dolj) şi Oana Maria Matei (Bistriţa Năsăud), Locul III – Florin Mihalache (Caraş Severin) şi Maria Denisa Grecu (Dâmboviţa), Premiul Fundaţiei Ion Dolănescu – Gabriel Lungu (Olt), premiul de popularitate stabilit de public – Maria Denisa Grecu (Dâmboviţa). Prezentarea a fost asigurată de Iuliana Tudor. Sala arhiplină şi ropotele de aplauze cu care au fost răsplătite toate momentele artistice încurajează organizatorii să continue acest eveniment, care, sperăm noi, va avea viaţă lungă, cel puţin egală cu cea a Crizantemei de Aur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Este  o atenționare meteorologică de COD GALBEN ce vizează intensificări ale vântului

Vântul va avea intensificări în Dobrogea, sud-estul Moldovei, estul...

S-a adoptat un nou Cod Silvic

Noua legislație reglementează lupta digitalizată cu tăierile ilegale de...

Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România Dâmbovița

A avut loc Adunarea Generală a Asociației Comunelor din...